Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personal på Torsta riskerar att anklagas för oegentligheter

Personalen vid Torsta utsätts för hög risk att misstänkas eller anklagas för oegentligheter.

Det beror på dålig kontroll vid köp av främst diesel.

Annons

Det säger landstingsrevisorerna i sin granskning och pekar på brister i organisationen av drivmedels- och reservdelshanteringen vid Torsta.

”Att en och samma person ansvarar för alla fakturakontroller, avstämning mot körjournaler och attest vid inköp som denne själv genomfört, samtidigt som det saknas övervakning av rutinerna är inte tillfredsställande ur internkontrollperspektiv”.

– Bensinkortsfakturorna är inte specificerade när det gäller andra produkter än drivmedel, skriver revisorerna. Vid köp av annat står det ofta exempelvis ”trafikprodukter” eller ”livs/kiosk”.

Torsta har inte knutit bensinkorten till specifika fordon utan korten ligger vid ett antal bensinstationer där all personal kan tanka fordonen. Den som tankar ska legitimera sig och registreringsnumret på fordonet som tankats ska skrivas på kvittot.

Kvittot lämnas på bensinstationen för att samlas in av attestanten vid senaste tillfälle.

Vid Torsta finns ett antal större dieseltankar. Under dagtid på vardagar har både lärare och elever tillgång till tankningsstationen. Under övrig tid är stationen strömlös och kan endast användas med hjälp av en huvudnyckel som all personal har tillgång till.

I de dieseldrivna personalbilar och minibussar som används antecknas hur mycket som tanas men det sker ingen uppföljning av hur dieselförbrukningen fördelar sig mellan olika fordonen.

Nu uppmanar revisorerna att dieselförbrukningen ska följas upp.