Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personal började blöda av luften – men de gamla bor kvar

Två anställda på äldreboendet tvingades åka hem på grund av kraftiga luftrörsbesvär. Då stoppade skyddsombudet arbetet. Nu har personalen fått en bättre arbetsmiljö men hur är det med de boende?

Problemen började i somras. En tydligt lukt av mögel kunde spåras till en av lägenheterna på äldreboendet Strömbacka i Strömsund. Flera anställda fick allergiska besvär, vissa även om de bara vistades i närheten av den drabbade lägenheten.

De ansvariga beslutade att genomföra en sanering och de boende i problemlägenheten evakuerades tillfälligt. När saneringen var slutförd och de boende hade flyttat tillbaka skulle allt vara frid och fröjd. Men problemen fanns kvar och allt fler av de anställda började visa symptom när de hade vistats i lägenheten eller dess närhet.

– Jag märkte direkt att jag reagerade. Det började klia i ögonen och näsan, säger en av de anställda som vill vara anonym.

Mer än hälften av de cirka 20 anställda fick allergiska reaktioner. En del klarade sig undan med lindriga besvär medan andra fick kraftiga symptom som näsblod och huvudvärk. Situationen kulminerade när ett par anställda fick så allvarliga problem med luftvägarna att de tvingades lämna arbetsplatsen. Då drog huvudskyddsombudet i handbromsen och stoppade arbetet. Några dagar senare fattade även Arbetsmiljöverket beslutet att personalen tills vidare inte får utföra något arbete i den aktuella lägenheten.

– Arbetsgivaren har under en längre tid försökt hantera det här problemet men inte lyckats. Och jag som huvudskyddsombud kan inte se personalen fara illa och måste agera när det tar för lång tid, säger Kate Beck som är huvudskyddsombud på Kommunal i Strömsund.

I onsdags, en knapp vecka efter arbetsstoppet, fick de som bor i den aktuella lägenheten flytta ut en andra gång i avvaktan på utredning och åtgärder. Dörren till problemlägenheten är igentejpad och flera andra åtgärder har vidtagits. Kate Beck säger att arbetsgivaren har startat en process och att hon är nöjd. De anställda kan arbeta ungefär som vanligt och har fått munskydd och annan skyddsutrustning i de lägen det behövs.

Men de äldre personer som bor intill problemlägenheten har inte evakuerats. Anställda på Strömbacka berättar för LT att vissa av de äldre har känt sig onormalt trötta den senaste tiden. Till skillnad från de anställda har de inte något skyddsombud som kan ta tillvara deras rättigheter. De får lita till att de själva kan föra sin talan och att de ansvariga för boendet är lyhörda.

– Om det hade varit jag som bott där så hade jag protesterat direkt. Men i det här fallet handlar det om gamla människor som kanske är rädda för att agera och förlitar sig på oss som arbetar här, säger en av de anställda.

Britt Isaksson bor i lägenheten snett mitt emot den där mögelproblemet finns. Hon har själv inte fått några allergiska reaktioner men tycker att det har varit lite obehagligt med allt ståhej.

– Det har varit en äckligt mögellukt, konstaterar hon.