Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Persbrandt inspirerade till mord

/
  • ”Jag har aldrig träffat Mikael Persbrandt, men eftersom jag jobbat ihop med så många i filmbranschen ville jag slå ihop dem till ”en leading male”, säger Lars Bill Lundholm vars nya deckare utspelas på Dramaten.Foto: Scanpix

Han super till och hoppar av sin huvudroll på Dramaten. Huvudpersonen i Lars Bill Lundholms nya deckare ”Gamla stan-morden” är snarlik mediebilden av Mikael Persbrandt.

Annons

Peter Branting heter den kände skådespelaren som blir knivmördad i en port i Gamla stan. Han har isblå blick och får hela Dramatenensemblen emot sig när han, efter premiären, sviker kollegorna för att satsa på ett fett Hollywoodkontrakt.

Den skönsjungande skådespelaren Manne Sjöblom finns bland de misstänka. Den arge Dramatenchefen skorrar skånskt.

Tankarna går direkt till Mikael Persbrandts uppmärksammade avhopp från Dramaten för ett par år sedan då Jan Malmsjö gick i taket. Men Lars Bill Lundholm, författare och filmare, mest känd som upphovsman till ”Skärgårdsdoktorn”, vill inte att Mikael Persbrandt, eller någon annan, ska känna sig utpekad.

– Det är inte så tydligt som man skulle kunna tro. Jag har jobbat med kanske tio av de allra största i mina filmer. Michael Nyqvist, Stellan Skarsgård, Peter Haber, Stefan Sauk med flera. Jag har slagit ihop alla dem till en, efter att ha lärt känna dem, och de villkor de jobbar under.

I så fall är det inte särskilt smickrande för någon av dem?

– Det finns ju både och. Men jag tycker inte det är så osmickrande, jag tycker det är viktigt att man vet att de har ett jävla tryck på sig, att de drar ett jädra lass, det tycker jag är gestaltat. Men för att vara stjärna måste man kliva på lite folk också.

Måste man?

– De som tagit sig fram till köttgrytorna, de har lite vassa armbågar, det har jag en känsla av i alla fall.

Din huvudperson är väldigt girig?

– Mycket vill ha mer. Man vill ha högre och högre gager, så ser det ut i filmbranschen uppriktigt sagt, det kan jag garantera. Det är mycket pengar inblandat.

Och många kvinnor?

– De här killarna kan ju välja. Jag kan inte säga något om just honom, men jag har ju varit ute på krogen med alla de andra, och de här killarna har fruktansvärt flicktycke. Det måste vara svårt att stå emot.

Mer läsning

Annons