Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Persåsen värd för fäbodriksdagarna

Ett 50-tal fäbodbrukare kommer under helgen att diskutera allt från ekonomi och betesmarker till rovdjurspolitik när årets upplaga av Fäbodriksdagarna arrangeras i Persåsen.

Sedan nästan 30 år tillbaka arrangeras årligen Fäbodriksdagarna. I fjol hölls arrangemanget i Ockelbo och i år har turen kommit till Jämtland att stå som värd. Under helgen samlas därför ett 50-tal fäbodbrukare i Persåsen för att delta i diskussioner och seminarium som på olika sätt behandlar deras verksamhetsområde.

– Det är ett jättebra tillfälle att träffas och prata ihop oss i både stora och små frågor, säger Pauline Palmcrantz, ordförande i föreningen Sveriges fäbodbrukare.

– Vi behöver samla oss för att skapa gehör hos andra, däribland många svenska myndigheter, fortsätter hon.

I går inleddes helgens träff med en konferens där också andra aktörer så som LRF och länsstyrelsen deltog. Dessutom fanns Yngve Rekdahl, från det norska institutet för skog och landskap, på plats för att prata om den forskning man i Norge har gjort på utmarksbete.

I går kväll invigdes Fäbodriksdagarna officiellt och i dag blir det ett gediget program med flera punkter.

Träffen avslutas i morgon med ett besök på Östra Arådalens fäbod där Nils-Gustav Bergkvist guidar sina kollegor.