Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pernilla August som "Nina sjuk"

Annons


I kommande "Miss Kicki" spelar Pernilla August en mamma som prioriterat jobbet framför sitt barn. Själv har hon gjort tvärtom. Hon ångrar sig inte.

"Miss Kicki", som börjar spelas in runt jul, handlar om vårt kanske största tabu: mödrar som väljer bort sina barn. (Fäder som gör samma sak är väl inte ens vårt näst största).

Titelgestalten Kicki är flygvärdinna. Regissören Håkon Liu kallar henne "Nina sjuk" som en parafras på Maria Bloms flygvärdinnefilm "Nina Frisk".

Kickis jobb, och hennes livsval, har fört henne långt bort från sin 16-årige son Viktor. När hon så helt oväntat tar med Viktor på en resa till Taiwan tror han att de ska hitta varandra igen. Men Kicki har en helt annat mål för resan än Viktor.

-Det finns en väldig sorg från både mor och son att de inte funnits för varandra, säger Pernilla August om rollen.

-Hon inser dessutom att hon inte fått det där perfekta livet som skulle finnas där ute. För det finns ju aldrig. Det är det lilla livet som är det viktiga.
Från Bergman till "Star wars"

Pernilla August borde veta. Hon har själv gjort valet mellan ett mycket stort liv - hon har gjort "Star wars"-filmer med George Lucas och en mängd Ingmar Bergman-produktioner - och livet med familjen. Ofta har hon valt det lilla livet.

-Och det har varit nödvändigt för mig. Det ena har gett det andra; om jag inte hoppat av karusellen med jämna mellanrum hade jag aldrig orkat komma igen med nya krafter. Jag har alltid jobbat hårt och sedan dragit mig tillbaka.

För sex år sedan sade Pernilla August upp sig från tryggheten på Dramaten. Sedan dess har hon regisserat en egen novellfilm "det är en bana jag gärna fortsätter att undersöka" - och spelat i pjäser på stadsteatern. I "Blommor av stål" som hade premiär den 16 oktober spelar hon mot bland andra Suzanne Reuter, Gunilla Nyroos och Melinda Kinnaman.

Tio år har gått sedan hon var med i "Star wars", där hon spelade mamman till Anakin Skywalker - den blivande Darth Vader.

-Det var inte så mycket glamour, faktiskt. Mer som en karamell som jag fick suga på ett tag och inget jag saknar. Jag har prioriterat andra saker, som familj och barn. Det är jag väldigt lycklig för i dag.
"Fantastiska roller"

Pernilla August har fyllt femtio år. Hon håller inte med dem som säger att det finns för få filmroller för kvinnor som är äldre än 25:

-Jag har inte drabbats alls av det där. Jag får en bra roll, så går det ett par år, så får jag en till, precis som det alltid har varit. De senaste åren har jag varit gjort till exempel (Björn Runges) "Om jag vänder mig om" och (danska tv-serien) "Föreställningen". Det är fantastiska roller att sätta tänderna i.

TT Spektra: Saknar du Ingmar Bergman?

-Det är så märkligt... Jag kan sakna våra samtal, men... Man kan prata med människor som inte finns också.

Långfilmen "Miss Kicki" är Håkon Lius debutfilm. Han är själv uppvuxen i Taiwan - för övrigt i samma by som världsregissören Ang Lee.

Filmen ska spelas in under sex veckor i Taiwan och är det första filmsamarbetet mellan Norden och Taiwan.
Annons