Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Perfekt sällskapsspel för mörka höstkvällar

Nintendo bjuder in till party igen. Men den här gången stannar Mario och hans vänner hemma.

"Wii Party" har, trots det, en hel del gemensamt med den glade rörmokarens tidigare festspel.

Annons

Wii Party

(Nintendo/Bergsala)

Betyg: PPPP

Ålder: 3+

Format: Wii

Genre: Virtuellt sällskapsspel

Nintendo har lagt "Mario Party"-serien i malpåse tills vidare. Men alla festglada sällskapsspelare behöver inte gå lottlösa för det, när man istället bjuder in till "Wii Party".

Egentligen skulle spelet lika gärna ha kunnat kallas "Mii Party", för den här gången är det dina (och dina vänner eller familjemedlemmars) egenhändigt ihopknåpade avatarer som har huvudrollen.

Om man spelat Nintendos tidigare partyspel känner man genast igen sig.

Det handlar om ett antal olika brädspel där man slår tärning och spelar minispel för att avancera mot målet med flest poäng på fickan.

Man frångår också sitt beprövade koncept med ett antal nya spellägen och variationer. Du kan till exempel spela en lyckohjulsvariant, där det gäller att spela till sig mest pengar av banken.

Sen finns det ett antal nya spelmoment där du ska samarbeta, eller tävla, mot en kompis.

I grunden handlar det fortfarande till 95 procent om minispel, och den här gången känns det som om Nintendo verkligen har tänkt till.

Numera är de krångliga spelen, där du måste läsa igenom instruktioner inför varje gren, som bortblåsta. Istället består speluppställningen av discipliner som du greppar direkt, och som kan spelas av de allra yngsta medtävlandena utan förklaringar och krångel.

Utvecklarna har också lyckats skapa ett bättre flyt i spelandet, som gör att allt känns mycket rappare.

Det finslipade tempot gör även att spelet blir roligare att spela på egen hand, vilket alltid har varit en akilleshäl i "Mario Party"-serien.

Däremot finns det en detalj som jag har svårt att smälta och det är grafiken, som känns i enklaste laget.

Visst, det här är en typ av spel där utseendet inte är allt, men jag kan inte släppa känslan av att Nintendos utvecklarteam har genat lite när man snickrat ihop sitt party.

Kombinationen av det nya utseendet, mer genomarbetade spelupplägg och riktigt roliga minispel gör att "Wii Party" känns som en nystart för en serie (om man räknar det till "Mario Party"-serien) som gått rejält på tomgång i de senaste utgåvorna.

Spelet gör sig särskilt bra för barnfamiljer, eller yngre spelare. När kvällarna blir mörkare och kyligare passar det alldeles utmärkt att bänka familjen framför teven för lite sällskapsspelande. Och "Wii Party" är ett av de roligaste du kan sätta tänderna i just nu.

Bildtext: Mario tar paus - I och med "Wii Party" tar Super Mario och hans vänner paus från sällskapsspelandet. Men partyglada spelare bör inte vara ledsna för det. Nintendos senaste partyspel känns som en nystart för en spelserie (för det är samma typ av spel som Marios sällskapsspel) som gått på tomgång i de senaste utgåvorna.