Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Perälä släpper ny film om två unika systrar

/
  • Henrik Perälä släpper sin andra musikdokumentär. Den handlar om musikgruppen Abjeez .   Foto: Ulf Olsson
  • I bandet Abjeez ingår förutom Melody och Safoura Safavi också Johan Moberg, Erland Hoffgard, Robin Cochrane, Paulo Murga och Sufi Safavi.

Två systrar med en gränslös drivkraft och musik som politiskt sprängstoff. För två veckor sedan kom Abjeez album ”Perfectly displaced”. Nu är filmen om gruppen här. Efter två års arbete släpper Henrik Perälä dokumentären ”Systrar” på dvd.
– Det fanns en historia värd att berätta, säger han.

Annons

”Hur många av er här talar musiken och kärlekens språk? Den frågan ställer Safoura Safavi till publiken under en konsert i dokumentären ”Systrar”. Frågan är inte bara vacker, den är också en viktig del i musikgruppen Abjeez grundstomme och bakgrund.

Familjen Safavi flyr från Iran till Sverige och Jämtland i slutet av 80-talet. Melody börjar åttan i Krokom och systern Safoura lågstadiet. Henrik Perälä ville ta reda på hur deras ursprung påverkar deras musik.

– De är helt unika på sitt sätt. Det finns inget annat band med två iranska tjejer i spetsen, säger han.

Själv golvades han tidigt av deras musik som han beskriver som otroligt kraftfull. Men inte bara det. Deras drivkraft fascinerade honom också.

– Jag fastnade för deras sätt att jobba. Safoura, Melody och brodern Sufi bestämde sig för något och sedan gjorde de det bara. Trots att de inte hade något skivbolag spelade de i hela världen, säger Henrik.

Tittarna får bland annat följa Safoura och systern Melody med band till Rotterdam där de spelade under filmfestivalen och möta dem på hemmaplan i Östersund. Abjeez har hängivna fans och beundrare överallt.

– De berättar vad de har för syfte och budskap med bandet och vad det hela betyder för dem. I media kommer det sällan fram något positivt om Iran och Safoura och Melody hoppas att de ska vara ett guldskimmer för alla iranier, berättar Henrik.

Under filmprocessen händer något som ska ge dokumentären ett helt nytt perspektiv. Melody får sparken från sitt jobb på den statliga tv-kanalen Voice of America i USA sedan den amerikanska senaten reagerat starkt på musikvideon till låten ”Demokracy”.

– I början kände jag att det behövdes något mer för att ge filmen mer intensitet och så händer det här. Filmen fick en helt ny vinkel, säger Henrik.

Grundvisionen var att göra en film som visar ett multikulturellt fenomen, både i sammansättning och musikaliskt resultat. Tycker han att han nått sitt mål?

– Ja, det tycker jag. Möjligtvis hade jag velat göra den längre och fokusera mer på de övriga bandmedlemmarna. Nu hann jag bara med Safoura, Melody och Johan Moberg.

Henrik Perälä har stått för produktionens alla led, från regi till foto och klippning. ”Systrar” är hans andra dokumentärfilm, för tre år sedan kom filmen ”På helig mark” där han porträtterar Östersundsbandet Marmalade Souls när de fick chansen att spela på världsberömda Cavern club i London.

Just nu har han påbörjat en dokumentär om Lit tillsammans med Ingrid Wigur. Filmen som är tänkt att bli ett tidsdokument över byn beräknas komma i jul. Efter det är kalendern tom för allkonstnären Henrik Perälä. Men säkert inte allt för länge.

– Nej, nu måste jag komma på något nytt spännande att göra, säger han och ler.

Annons