Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Per Stjernströms 13:e kulturpris till konstvetaren Mary Bergström

För folkbildande insatser och engagemang för kulturen i Jämtlands län har konstvetaren och författaren Mary Bergström, Östersund, tilldelats Per Stjernströms Kulturstiftelses hederspris för 2010.

Annons

Priset utdelades vid en kulturkväll i Sikås bystuga på lördagskvällen och Mary Bergström, som är född i Stockholm, men sedan ett halvsekel tillbaka oförtröttligt verksam i det jämtländska kulturlivet, kunde i sitt tacktal uppriktigt deklarera:

– I Jämtland finns mitt hjärta!

Mary Bergström har gjort stora insatser framför allt på bildkonstens område i Jämtland. Under många år var hon en drivande och idérik ordförande i Jämtlands läns konstförening, där hon lyfte fram jämtländska konstnärskap i minnesvärda utställningar. Hon har skrivit ett flertal biografier över jämtländska konstnärer och utarbetat en prisbelönad katalog över konstsamlingen i Jämtlands läns museum.

Men Mary Bergström har under det halvsekel hon bott och verkat i Jämtland även engagerat sig i både kulturnämnd och hembygdsrörelse och inte minst har hon tillsammans med maken Ingmar Bergström restaurerat en jämtländsk 1700-talsgård i Rödön, ett gediget och historiskt kunnigt arbete, som också resulterade i en både inspirerande och lärorik bok med titeln ”Kroksgård, Rödön, Jämtland”.

I boken berättar Mary Bergström med smittande entusiasm om restaureringsarbetet och säkert har boken, som gavs ut 2006, redan tjänat som inspirationskälla för många gårdsägare i Jämtland och annorstädes med värdefulla tips om hur man kan gå till väga för att åstadkomma en pietetsfull upprustning av gamla kulturhistoriska byggnader.

Per Stjernströms Stiftelse för kultur i Jämtlands län grundades 1996 med syfte att främja och lyfta fram de positiva krafterna i jämtländskt kulturliv. Men det gör den inte bara genom att utdela årliga kulturpris till förtjänta personer, utan också genom att bland annat låna ut förnämliga stråkinstrument till lovande unga musiker.

Utdelningen av kulturpriset har alltid föranlett Stiftelsen att ställa till med ett riktigt kulturkalas och årets prisutdelning utgjorde inget undantag. Dock hade prisutdelning och kulturkalas, som tidigare alltid arrangerats i juli månad, nu flyttat från högsommar till midvinter och förlagts till Sikås bystuga.

Här framträdde en av Sveriges idag mest uppmärksammade stråkkvartetter, Weberkvartetten, med ett program bestående av pärlorna ur den klassiska kvartettlitteraturen. Från Boccherini, Beethoven och Franz Schubert till Puccini och Ravel. Det var populära smakprov, som föll publiken i smaken. Av en lysande kvartett stråkmusiker, som vanligtvis kanske ägnar sig mer åt nutida musik med många spännande samarbeten och gränsöverskridande projekt.

I ett kort och koncentrerat tal gav historikern Erik Arthur Egervärn sin charmanta hyllning till 200-årsjubilerande Jämtlands län genom att teckna en bakgrund till länsbildningen 1810 och framhålla några av dess främsta aktörer.

”En kväll för alla sinnen”, som beteckningen på programmet löd, formade sig även i övrigt – såväl kulturellt som kulinariskt – till en riktig Jämtlands-hyllning och avslutades med uppsluppen musikunderhållning av familjeorkestern Starstream Allstar med många musikaliska gäster.

När det gäller att laga till ett riktigt jämtländskt kulturkalas, finns det nog ingen som slår Pelle Stjernström.