Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per Petterson om priset: ”Det största man kan få”

/
  • Norrmannen Per Petterson slog igenom stort med ”Ut och stjäla hästar” som kom på svenska 2005. Nu har han fått Nordiska rådets litteraturpris för sin nästa bok ”Jeg forbanner tidens elv”.  Foto: Jesica Gow/Scanpix

Norrmannen Per Petterson gjorde internationell succé med romanen ”Ut och stjäla hästar”. Han valde att inte skriva en uppföljare – ett beslut som på fredagen belönades med Nordiska rådets litteraturpris på 350 000 danska kronor.

Annons

Nordiska rådets litteraturpris har ibland beskyllts för att vara smalt och en smula elitistiskt. Men årets pristagare är läst och älskad - över hela världen.

Per Petterson fick sitt internationella genombrott med romanen ”Ut och stjäla hästar” som översatts till en mängd språk, har legat på New York Times lista över bästa skönlitterära böcker och belönats med det irländska Impac-priset.

– Det känns ext ra bra att få Nordiska rådets litteraturpris för att jag inte hade skrivit en uppföljare. Det gick ju väldigt bra för min förra bok - och det var fint - men nu är det skönt att kunna prata om något annat, säger Per Petterson till TT Spektra.

Det har bara gått några minuter sedan tillkännagivandet om att han för romanen ”Jeg forbanner tidens elv” har tilldelats årets pris. Per Petterson och hans fru sitter i bilen på väg in från sin ensligt belägna gård till Oslo, där den norska pressen väntar.

– Det känns fantastiskt. För oss som är författare i Norden är Nordiska rådets litteraturpris det största man kan få, det är inget att diskutera om, säger han.

Per Petterson visste redan tidigt att han ville bli författare. Men bokslukaren som älskade Ernest Hemingway och Pär Lagerkvist hade svårt att förverkliga sina litterära drömmar. Han utbildade sig till bibliotekarie, började jobba i en bokhandel och kände det vid 34 års ålder som om livet sprungit ifrån honom.

Där och då bestämde han sig för att satsa på skrivandet. Han började med en novell och lyckades till slut skriva novellsamlingen ”Aske i munnen, sand i skoa” som kom 1987. Sedan dess har han skrivit ett antal romaner, däribland ”Til Sibiria” som 1997 nominerades till Nordiska rådets litteraturpris.

– Då fick jag ingenting, det var bara lort. Jag var mycket mer nervös den här gången för det är mycket mer uppmärksamhet runt det här priset nu. Sedan jag blev nominerad har jag blivit uppringd hela tiden av folk som frågar ”vad tror du?”.

Den prisbelönta boken kommer ut på svenska den 1 september med titeln ”Jag förbannar tidens flod”. Precis som de flesta av Per Pettersons böcker handlar den om förhållandet mellan föräldrar och deras – ofta vuxna – barn.

37-årige Arvid reser för att möta sin mor som fått besked om att hon drabbats av cancer. Kontaktförsöken mellan dem är trevande, i tystnaden mellan dem tänker sig Arvid tillbaka till sin kommunistiska ungdom på 70-talet.

– Jag skriver redan på en ny roman. Man måste ha påbörjat en ny roman innan den som är klar publiceras. Annars blir man helt desperat, säger Per Petterson.

Mer läsning

Annons