Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Per Hallqvist

Per Hallqvist, Laxviken, har avlidit i en ålder av nära 87 år.

Han föddes i Storåbränna där han växte upp i en syskonskara på tolv barn.

Efter skolan blev det, som för många andra på den tiden, skogen som arbetsplats.

En kort tid efter sin militärtjänst drabbades han av polio, något som medförde en stor förändring i livet för honom, som varit fysiskt aktiv och idrottsintresserad. Tack vare en stor portion envishet och optimism lyckades han komma vidare efter sin sjukdom. Han utbildade sig till möbelsnickare i Härnösand, och fick senare anställning som inredningssnickare vid Hilding Carlssons rälsbusstillverkning i Umeå. 1955 träffade han Eva, som han gifte sig med, och fick sönerna Ove och Mats.

1960 flyttade familjen till Pingstbränna, Laxviken. Per skaffade snickerimaskiner, och arbetade som egen företagare med snickerier av varierande slag, ofta i samband med husrenoveringar. Så småningom gick paret skilda vägar, och han fortsatte sin verksamhet i Strömsund. I början på sjuttiotalet flyttade han tillbaka till Pingstbränna, där han förutom snickerierna, även ägnade mycket tid till att såga sitt eget virke på det sågverk som han byggt upp på gården.

I mitten på åttiotalet träffade han åter sin ungdomsvän Frideborg, som blev hans livskamrat. Per hade ett mycket stort intresse för jakt och fiske, och speciellt älgjakten var något som han alltid såg fram emot, och gärna diskuterade med sina jaktkamrater.

På grund av sviktande hälsa tillbringade han sina sista två år på Häradsgården, Lit.

Han sörjs närmast av livskamraten Frideborg, sönerna Ove och Mats med familjer, syskon med familjer, samt övrig släkt och vänner.