Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per Granehag

/

Per Granehag, Östersund, har hastigt avlidit i en ålder av 89 år.

Annons

Han var född i Kläppe, Marby församling, Hallen. Per var yngst av elva syskon och kom tidigt ut i förvärvslivet. Som 14-åring arbetade han i skogen men blev skadad i en fot och återvände då till sitt barndomshem.

Föräldrarna härstammade från Dalarna. Fadern var till yrket murare och smed och alla sönerna gick i hans fotspår. Per fick lära sig muraryrket av sin far. Sitt första arbete som murare fick han i Järpen, där även två av hans bröder arbetade. Sin värnplikt gjorde han på F 4 under krigsåren 1940-41. Efter avslutad militärtjänst flyttade Per till Östersund.

Han arbetade på olika byggen, som Riksbyggen nedanför Tennishallen och de så kallade Stockholmshusen på Rådhusgatan.

1944 träffade Per sin hustru May. De gifte sig 1948 och flyttade till en liten lägenhet på gröngatan, där de bodde i nio år och där deras dotter Kerstin föddes. 1957 flyttade familjen till HSB-husen på Storgatan 16 där de fortfarande bor.

Per arbetade som murare även på detta bygge som blev hans sista som murare. 1956 blev Per vald till mätningsman inom Byggnads fackförbund. En tjänst han innehade till sin pensionering.

Han var fackligt och politiskt intresserad och engagerade sig gärna i fackförbunden inom byggnadsbranschen.

Hans största fritidsintresse var sommarstugan i Kläppe till vilken han högg timmer och byggde upp från grunden. Där kunde han ägna sig åt sina trädgårdsland.

Fiske var hans andra stora intresse. I unga år var det mest fiske i fjällsjöar som gällde, men under senare år blev det mest nätläggning i Storsjön. Man behövde bara nämna ordet fisk så började hans ögon lysa.

Till hans stora glädje delade barnbarnen hans intresse och det blev många turer ut på Storsjön.

På hösten blev det bärplockning och många turer till fjällen och hjortronmyrarna.

På senare år har kraften avtagit, men Per såg fram emot ännu en odlingssäsong i Kläppe och planerade för potatisland och sitt nyanlagda jordgubbsland.

Saknaden efter honom blir stor.

Han sörjs av maka, dotter, svärson, barnbarn, släkt och vänner.

Mer läsning

Annons