Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pentax K-7 är tyst och tålig

/

Som utlovat är Pentax K-7 något proffsigare än den tidigare toppmodellen K20D.

Annons
Som utlovat är Pentax K-7 något proffsigare än den tidigare toppmodellen K20D. K-7 har blivit snabbare, tåligare och tystare. Vi har provat den.

Pentax K-7 är ingen stor kamera. Men den känns rejäl. Huset är byggt magnesium och tätat på 77 ställen. Greppet är rejält ursvarvat för att ligga skönt och säkert i handen. Men har du stora händer ska du satsa på batterigreppet.

En nyhet är att sökaren visar 100 procent av sökarbilden.

En vanlig kritik mot K20D är att den är långsam och högljudd. Båda dessa saker har Pentax fixat till. K-7 klarar 5,2 bilder per sekund i serier upp till 40 bilder med jpg och 15 bilder i råformat.
Slutare och spegelmekanism är nykonstruerad. Det krävs för den högre hastigheten. Pentax har dessutom passat på att göra konstruktionen imponerande tyst med en dämpad karaktär på ljudet. Den kan vara tystast av alla digitala spegelreflexkameror.

Autofokusen har 11 korslagda auofokuspunkter. Sensorn är bekant från K20D med 14,6 megapixel. Max-ISO är 6.400.

Dammborttagningen är uppgraderad och kallas DR II. Även bildstabiliseringen har förbättrats och uppges klara att kompensera för motsvarande 2,5 till 4 exponeringssteg. Exponeringsmätning sker med 77 mätzoner.

HD-filmning
En nyhet är möjligheten att filma i HD-upplösning 720p, alltså 1280x720 pixlar. Bildfrekvensen är 30 bilder per sekund. Det finns möjlighet att ansluta extern mikrofon. På det exemplaret vi har fått prova är inte filmfunktionen klar så någon uppfattning om filmkvaliteten har vi inte.

Den som vill göra sina bilder lite annorlunda kan använda sju olika förinställda bildeffekter. Man kan få färgerna nedtonade eller förstärkta, ökad kontrast med mera.

Skämen är på 3 tum med 920 000 bildpunkte och 170 graders betraktningsvinkel. Den här typen av skärm är standard numer i den här prisklassen.

Pentax K7 blir tillgänglig i handeln i juli 2009. Som tillbehör finns det vädertätade batterihandgreppet D-BG4. Det finns även två nya vädertätade zoomar som kommer att säljas i paket med kameran.
 


/Magnus Fröderberg

Kamera & Bild

Mer läsning

Annons