Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pentax 645D - prisvärd mellanformatskamera

/

Många har nog undrat om den beryktade mellanformatskameran från Pentax verkligen skulle dyka upp.

Annons
Många har nog undrat om den beryktade mellanformatskameran från Pentax verkligen skulle dyka upp. Men - nu har den faktiskt gjort det. Pentax 645D är mellanformatskameran som i alla fall på pappret kan bli en stark konkurrent till Nikons och Canons flaggskepp 1Ds Mark III respektive D3X.

Det var hela fem år sedan Pentax tillkännagav att man arbetade på en mellanformatskamera. Nu dök den så upp.

Kameran har en CCD-sensor från Kodak på 40 megapixel och för första gången utrustas en mellanformatskamera med sensorrengöring. Som alla andra mellanformatskameror har den inte heller något lågpassfilter vilket gör att skärpan direkt från kameran är betydligt högre än hos de flesta småbildskameror.

Anledningen till att Pentax 645D kan komma att bli ett hot mot Canons, Sonys och Nikons toppmodeller (som tagit en stor del av de traditionella mellanformatskunderna) är bland annat att autofokussystemet, åtminstone på pappret, ser ut att kunna bli bra.

Konkurrenterna i mellanformatssegmentet har ganska basala autofokussystem och till exempel bara en fokuspunkt mitt i bilden. Pentax 645D har hela elva fokuspunkter spridda över bilden och nio av dem är dessutom korsformiga vilket ger bättre precision. Kameran får dessutom en avancerad exponeringsmätare med 77 zoner.

Kamerahuset ska dessutom få ett attraktivt pris, 9 400 dollar, vilket är billigare än till exempel Hasselblads budgetkamera H4D som kostar nästan det dubbla.

Några andra specifikationer på 645D:
- Dubbla kortfack för SD-kort. Första mellanformatskameran som använder SD istället för CF-kort. Dubbla kort ger klart säkrare jobb för yrkesfotografer.

- Kameran kan kompensera för distorsion och kromatisk aberration med kompatibla objektiv på kameran. Detta finns redan på till exempel Hasselblads system.

- Vädertätat hus och LCD-paneler täckta med härdat glas. Säkert en välkommen nyhet, många mellanformatsfotografer som jobbar på fältet har efterfrågat tåligare kameror.

- Bakre bildskärmen är tre tum stor och får en upplösning på 922 000 bildpunkter. Detta är klart bättre än mellanformatskonkurrenterna och i klass med de senaste småbildskamerorna.

- Slutaren ska klara tider ner till 1/4000-del. Korta tider är viktigt för den som till exempel vill fotografera med stor bländaröppning i utomhusljus.

- Inbyggd HDR-funktion där kameran skapar en bild av flera exponeringar. Detta blir knappast ett starkt säljargument eftersom kunderna är vana bildbehandlare som vill kunna styra den saken själva. Dessutom blir det stora datamängder som ska behandlas när bildfiler från 40 megapixel ska slås samman i kameran.

Samtidigt med 645D lanserar Pentax  ett nytt vädertätat 645-objektiv, normalen Pentax-D 645 55/2,8 AL SDM AW.

Kameran ska finnas tillgänglig i Japan från och med maj. Om den kommer till Sverige är inte känt för tillfället.


/Bo Ignell

Kamera & Bild

Mer läsning

Annons