Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pentagons viktiga papper

Majoriteten i Pressens Opinionsnämnd friar Expressens löpsedel och ettarubrik: "Guillou agent åt Sovjet", trots att påståendet inte verifieras i tidningen.

 Det är direkt märkligt agerat av ett organ som ska värna pressetiken. Spioner är förstås något som väcker känslor och avsky. Att utsättas för förtal av den typen på löpsedlar ska inte kunna göras på så lösa grunder som Expressen gjort det.

På tisdagkvällen (med repris i dag och på söndag) visade SVT en intressant dokumentär om en ²spion² som gick helt fri, beroende på att myndigheterna i sin tur agerat lagstridigt i försöken att stoppa honom. Det handlar om Daniel Ellsberg som jobbade i Pentagon under försvarsminister Robert McNamara, de avgörande år på 60-talet då Vietnamkriget under president Lyndon Johnson ²eskalerade² (som det hette då) genom att några tusental amerikanska soldater på några få år ökades till långt över en halv miljon man.

Ellsberg blev snart övertygad om att kriget inte skulle gå att vinna, något som av politiska skäl inte gick att erkänna. Det var uppenbarligen en åsikt som delades av fler inom försvarsmakten. Faktum är att Mc Namara själv senare i livet gjorde ett för ledande politiker mycket ovanligt avståndstagande från sin egen dåvarande politik. Följden blev ändå att beslut togs med falska motiveringar inför allmänheten och med resultatet att många unga värnpliktiga amerikaner dog i onödan.

Ellsberg deltog i utformandet en rapport som gick igenom hela förspelet till kriget. Han lyckades senare kopiera det väldiga materialet som med början i juni 1971 publicerades först i New York Times, och därefter, i en katt och råttalek med myndigheterna, i många andra stortidningar. Detta ledde i förlängningen till att mediernas frihet stärktes på ett oväntat sätt. Det bidrog samtidigt till Nixonregeringens Waterloo i form av de skumraskmetoder som ledde till Watergateaffären. Politiskt blev detta spioneri i allmänhetens tjänst viktigt eftersom det bekräftade att fredsrörelsen hade rätt i sin beskrivning av kriget.