Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pensionsskulden – en tickande bomb

Jämtlands län har den högsta kommunala pensionsskulden i genomsnitt per invånare i landet.

Varningsklockorna ringer, men alla är inte lika oroliga.

Sex miljarder kronor och några hundra miljoner kronor till – så stor är pensionsskulden i landstinget och i länets kommuner.

Det är nästan ogreppbara siffror och skulden växer år för år i takt med att fyrtio- och femtiotalisterna går i pension.

För att kommunerna ska klara att betala pension till sina före detta anställda krävs också att det finns en finansiering för det och här skiljer sig kommunerna i länet från varandra. Några är riktigt dåligt förberedda medan andra kommuner i länet började att planera för det framtida pensionsutbetalandet redan för flera decennier sedan.

Härjedalen är ett exempel på en kommun med framförhållning.

– Strömsund och Härjedalen har gjort en del på pensionsskuldsfronten. Härjedalen har en jäkla bra likviditet, konstaterar Sven-Ove Nilsson, finanschef på Östersunds kommun.

– Vi har avsatt för vår pension i många år. Det får vi tacka vår tidigare ekonomichef för också som har gjort ett mycket bra arbete. Det arbetet ligger kvar, vi har inte tänkt göra något annorlunda. Vi kommer att klara vårt pensionsåtagande, säger kommunalrådet Gunilla Zetterström Bäcke (S) och fortsätter:

– Vi var förutseende och började planera redan när man slog ihop kommunen 1974.

Krokoms kommun ligger sämre till med en pensionsskuld på över 400 miljoner kronor.

– För några år sedan började vi avsätta pengar för pensionsskulden, men det är små pengar i förhållande till skulden; ungefär 30 miljoner kronor, säger kommunalrådet Maria Söderberg (C).

Hon erkänner att skuldberget, som också växer, är ett bekymmer.

– Naturligtvis. Skulder är ju skulder. Vi har en omsättning i kommunen på cirka 800 miljoner kronor och en skuld utanför balansräkningen på drygt 400 miljoner kronor. Det är ju oroande.

Konsekvensen är att kommunens basverksamheter naggas i kanten.

– Varje år räknar vi upp pensionsutbetalningarna som stiger och de pengarna får vi ta från verksamheterna som skola och äldreomsorg. Det är en oro som vi måste hantera.

Samtidigt påpekar Maria Söderberg att kommunen jobbar med utveckling på flera fronter.

– Vi har tagit med i vår beräkning hur vi ska hantera pensionsskulden i förhållande till annan utveckling. Vi tycker att det har varit viktigt att satsa på skolorna. Det har ju också gett ett resultat att vi har ökat befolkningen. Det är en del i avvägningen.