Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pensionsförslag i rätt riktning

Pensionsgruppen, de fyra borgerliga partierna plus Socialdemokraterna, har kommit med ett förslag till förändringar.

Det är välkommet. Upprördheten är stor bland landets pensionärer över att pensionen åter har sänkts 2014. Det var väl en sak att den sänktes i djupaste finanskris. Men nu!

Pensionssystem tillhör de verksamheter där beslut måste tas med en mycket lång horisont. Problemet är att få något att hända när problemen blir uppenbara.

Nåja, de förslag som nu nämns går alla i rätt riktning. Fyra AP-fonder blir tre med mindre administration som följd. Svenskt Näringsliv menar att det i praktiken ändå blir en. Hade det då inte varit effektivare med en enda fond?

Man ska ändra slagigheten genom att bromsens utformning förändras. Men bromsen blir kvar. Det ogillas av pensionärsorganisationerna. Men det är faktiskt försvarbart, eftersom det är bromsen som i slutänden garanterar att pensionssystemet alltid håller – även om det sker genom att pensionärerna drabbas.

Till detta sägs att premiepensionssystemet, PPM, ska justeras så att kostnaderna minskas och skyddet för inaktiva väljare förbättras. Här lämnas därtill öppet för en förändring av den avgift som går till PPM. Pensionärsorganisationerna vill ju avskaffa PPM helt, och jag tror att det är en klok idé.

Det som i stället borde diskuteras är den totala pensionsavgiften på i dag 18,5 procent av lönesumman. Jag har svårt att se att den inte måste höjas. Detta finns inte alls med i gruppens förslag trots att pensionerna i dag är på tok för låga i förhållande till dem som arbetar. Det är ju något som förstärkts av de borgerligas så kallade jobbskatteavdrag.

Till sist diskuterar gruppen rätten att jobba till 69 år. Det finns goda demografiska skäl för det. Men det akuta problemet är att LO:s snittmedlem inte orkar jobba längre än till 61 års ålder.

Svante Säwén