Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionen lyfter 2012

Det gick bättre än väntat för AP-fonderna förra året och prognosmakarna har blir mer optimistiska om konjunkturen. Därför skriver Pensionsmyndigheten upp pensionsprognoserna för 2012 och 2013.

Annons

I år och nästa år sänks pensionerna med 3,0 respektive 2,9 procent. Men därefter blir det mycket bättre. För 2012 ökar pensionen med 1,7 procent. I höstas var bedömningen att pensionen skulle minska med 0,5 procent 2012.
– Förbättringarna för 2012 beror i första hand på att vi nu har de faktiska siffrorna för AP-fondernas utveckling och inkomstutvecklingen förra året. De blev bättre än väntat, säger Ola Settergren, ansvarig för pensionsprognoserna på Pensionsmyndigheten.
– Det finns också nya prognoser från bland annat Konjunkturinstitutet om de kommande åren som är mer positiva än de tidigare. Sammantaget ger det här en ljusare bild än vad som redovisades i oktoberprognosen.
Och för 2013 skriver Pensionsmyndigheten upp prognosen från +2,1 procent till +3,4 procent.
Nyligen informerade Pensionsmyndigheten om att det samlade värdet på premiepensionsfonderna steg med 34,8 procent för 2009 efter den kraftiga börsuppgången. Raset på 34,5 procent för 2008 återtogs därmed med knapp marginal.
Nästa prognos från Pensionsmyndigheten kommer i slutet av februari.

Mer läsning

Annons