Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pensionärerna lovas pengar och inflytande av de rödgröna

Helt oproblematiskt är det inte de rödgrönas löfte att under mandatperioden­ om ekonomin så tillåter ­ sänka skatter för landets pensionärer så att man inte betalar mer i skatt som pensionär än som löntagare.

För det handlar om stora summor. Det är ju inte bara retorik när de rödgröna säger: Välfärd eller skattesänkningar. För valet 19 september är ett vägval.

Å andra sidan har de borgerligas retorik slagit fel. Det blir inga fler jobb för att löntagare får sänkt skatt medan sjuka och arbetslösa kläms åt. Och det finns ingen rim och reson med att dessa, precis som pensionärer ska betala högre skatt än löntagarna. Nu blev det i valrörelsens inledning lite av en skattesänkartävling mellan blocken. Men även om de borgerliga också vill sänka pensionärsskatter, så vill de ju sen fortsätta med att öka klyftan mot löntagarna.

På söndagen kom ytterligare besked från de rödgröna till pensionärerna. Det handlar om satsningar på ytterligare 1,2 miljarder. Ett exempel är maxtaxa för hemtjänsten på 100 kronor per timme. 200 miljoner ska gå till kommuner som erbjuder viss hemtjänst utan behovsprövning och 300 miljoner ska gå till fria timmar, där de äldre själva fritt bestämmer över vilken hjälp man vill ha under dessa timmar.

Ovannämnda är ju alla förändringar som direkt påverkar den enskildes inflytande. Till detta ska läggas åtgärder mot felmedicinering och en fördubblad tandvårdscheck för gamla.

Utöver detta satsas pengar på att gamla inte ska behöva flytta i sär för att den ena parten behöver mer vård. Här är ju de båda blocken överens, så det bör bli verklighet hur som helst. Men de rödgröna ger ju samtidigt tolv miljarder mer till kommuner och landsting än de borgerliga. Så det finns anledning för landets pensionärer, som hittills verkar svåra att övertala för de rödgröna, att studera förslagen.

De pensionärspartier som för en tynande tillvaro i opinionsmätningarna, kan pensionärerna i stället avfärda efter dessa löften från de etablerade partierna.