Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärerna blir allt ensammare

En stor del av som går i pension inom de närmaste åren kommer att bli ensamma när de blir äldre. Det förutspår forsknings- och konsultföretaget Kairos Future utifrån en ny studie.

Annons

PRO i Östersund är oroliga över framtidens utveckling för de blivande pensionärerna.

– Jag tror att det kommer att bli allt svårare att få dem att jobba ideellt och engagera sig i till exempel föreningslivet, säger Jörgen Cleryd, ordförande i PRO i Östersund.

Han ser redan nu en tendens av att det blir allt färre som kommer på medlemsmöten och att det är svårt att få de yngre pensionärerna att vara aktiva.

– Ja, jag vet inte vart det här kommer att sluta till sist, säger Jörgen Cleryd.

I studien som Karios Future har gjort ingår rekordgenerationen i Sverige, USA och Storbritannien. Generationen består av befolkningen som föddes mellan 1945 och 1954, som därmed var först att födas i masskonsumtionssamhället. Rekordgenerationen är mer självständiga i jämförelse med den äldre generationen. Därmed skiljer de sig mycket från dagens pensionärer. Därför är sannolikheten stor att problemet med den sociala tillvaron blir större i framtiden.

Studien visar också att den svenska rekordgenerationen tycker att arbetet är roligare än befolkningen i samma ålder som bor i Storbritannien och i USA. Men samtidigt är svenskarna mindre intresserade av att arbeta. Nästan fyra av tio svenskar svarade att de tänker fortsätta att arbeta så länge som möjligt, medan sju av tio i USA svarade samma sak.

Studien bygger på sammanlagt 3 000 enkätsvar från webbenkäter med ungefär 400 frågor. Kairo Future har genomfört studien i samarbete med AMF och SEB Trygg liv.

Mer läsning

Annons