Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pensionärer upprörda över förändring i busskort

Många pensionärer i länet är upprörda över att villkoren för seniorkortet hos Länstrafiken har förändrats. Tidigare har kortet gjort att de kunnat resa med Länstrafiken, Stadsbussarna och Norrtåg men under förra veckan informerades de om att kortet inte längre kommer att gälla Norrtåg.

– Det är helt vansinnigt. De utarmar landsbygden och jag vet redan folk som har varit i Torvalla och tittat på lägenheter för att flytta på grund av det här, säger Ulla-Britt Boéthius.

Ulla-Britt bor i Stavre och åker ofta med Norrtåg till Östersund och Storlien för att fjällvandra. Hon har haft kortet i ungefär sex år och tycker det är väldigt bra.

– På helgerna går det ju inga bussar och då finns ju bara tåget. Politikerna skulle behöva en raket i ändan för det här är en politiks fråga, det är åldersdiskriminering, menar hon.

Seniorkortet är ett årskort som personer som är över 65 år gamla erbjuds köpa och kostar 252 kronor i månaden. Från och med den första september kommer de inte längre att kunna åka tåg på kortet, men enligt Thomas Hägg, VD på Länstrafiken har Norrtågs resor aldrig ingått i priset.

– Vi har aldrig haft något kontrakt med Norrtåg gällande tågtrafiken, säger han och tillägger.

– Det är en kvarleva som har funnits sedan Veolia körde tågen 2011 och Norrtåg har sedan låtit det vara kvar, berättar han.

Anledningen till att möjligheten att åka tåg nu försvinner är för att vissa seniorer har blivit nekade på tåget och då tar Länstrafiken bort det för alla.

– Vi tar bort det så att det inte ska bli så att vissa får åka medan andra inte får det, det ska vara lika för alla, säger Thomas Hägg.

Drygt 2000 personer har idag det så kallade seniorkortet, och det var först i slutet av förra veckan de fick beskedet om förändringen. Sedan dess har uppåt 30 personer redan sagt upp sitt kort.

Varför har informationen om den här förändringen varit så sen?

– Beslutet togs direkt efter semestrarna och sedan har det tagit tid att göra informationsmaterialet, och sedan beror det lite på posthanteringen när de har fått det, säger Thomas Hägg, VD på Länstrafiken.