Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pensionärer stora förlorare 2014

De med jobb och höga löner föreslås få mer i plånboken nästa år. Men någon ska betala för regeringens omfattande skattesänkningar. Ytterligare en gång verkar pensionärerna få stå för en del av notan.

Marja Eriksson är rejält uppretad. Hon sitter i köket i sin lägenhet i Brunflo och berättar vad hon tycker om regeringens budgetförslag och de styrandes inställning till den äldre generationen. Det är inga vackra ord.

– Jag hoppas att alla pensionärer som röstade på Alliansen i förra valet nu inser att de har blivit lurade, säger hon ilsket.

Den annars så glada 82-åriga änkan blir svart i synen när hon tänker på hur många äldre har det ekonomiskt och hur regeringen gång på gång minskat skatterna till förmån för de som redan har det gott ställt.

– Det är vi äldre, sjukskrivna och arbetslösa som får betala för att de med bra löner ska slippa betala så mycket i skatt, säger hon.

I regeringens höstbudget föreslås pensionärerna få skatten sänkt från och med nästa år men i och med pensionssystemets regler blir det trots det inte något extra i plånboken. Den genomsnittlige pensionären kan räkna med cirka 100 kronor mindre i månaden enligt Pensionsmyndighetens uträkning.

För löntagarna är situationen en helt annan. Många kan räkna med flera hundralappar extra varje månad i form av sänkt inkomstskatt. Personer som tjänar mycket föreslås dessutom få en sänkning av den statliga skatten. Även a-kasseavgifterna ska sänkas.

För Marja Eriksson och många andra pensionärer påverkas också av de allmänna prisökningar som sker. Ett exempel är att avgiften för bostadsrätten hon bor i ska höjas med 5 procent. Hon upplever också att andra varor blir dyrare.

– Jag försöker hålla igen på det mesta. Men jag har flera dyra mediciner som jag lägger hundralappar på varje månad, säger hon.

Även om hon själv inte har så dyra vanor tycker hon att det är tråkigt att inte ha råd att köpa presenter vid födelsedagar och julaftnar.

– Jag har 15 barnbarnsbarn och 11 barnbarn. Det skulle vara roligt att kunna ge dem något mer men de har lärt sig att gammelmomma inte har så mycket.