Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärer halkar efter

Tvåbarnsfamiljer är de senaste 15 årens ekonomiska vinnare samtidigt som pensionärerna halkar efter.

Annons

Tvåbarnsfamiljer är de senaste 15 årens ekonomiska vinnare samtidigt som pensionärerna halkar efter. De fattigaste pensionärerna har fått den allra minsta välfärdsökningen.

Swedbanks institut för privatekonomi har jämfört olika typhushåll och hur den ekonomiska utvecklingen skiljer sig åt sedan 1995. För 15 år sedan hade den ensamma föräldern, enpersonershushållet, tvåbarnsfamiljen och trebarnsfamiljen ungefär lika mycket kvar av sin inkomst när mat, hyra och andra nödvändiga utgifter var betalda. Nu skiljer det många tusenlappar mellan de olika typfamiljerna.

Kvar efter nödvändiga utgifter:

Att de ensamma föräldrarna inte hängt med välfärdsutvecklingen beror på att de ekonomiska stöd som dessa hushåll kan få inte hängt med utvecklingen av lönerna. Samtidigt har sänkningen av inkomstskatten gynnat de hushåll där två vuxna arbetar.

Swedbank har även följt utvecklingen för ett typiskt pensionärspar, men bara sedan år 2001.

Det går alltså inte helt att jämföra pensionärsparet med de andra familjerna, men man kan tydligt se att de fått mindre pengar över jämfört med 2001. Samtidigt har pensionärsparet mer pengar över varje månad jämfört med både enpersonershushållet och den ensamstående föräldern.

-  Pensionärerna har halkat efter ännu mer eftersom de inte fått del av jobbskatteavdraget samtidigt som alla som arbetar fått goda reallöneökningar de senaste åren. I år sjunker till och med pensionerna lite på grund av bromsen i pensionssystemet, säger Maria Ahrengart, på Swedbanks institut för privatekonomi.

JONAS OHLIN, PRIVATA AFFÄRERPrivata Aff?rer

Mer läsning

Annons