Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pensionärer får inte bolån i banken

Annons

Det är svårt för pensionärer att låna pengar för att förbättra sin bostad. Vi är ett par som är 66 och 60 år, pension båda två med 16 000 kronor efter skatt per månad. Gemensamt inga betalningsanmärkningar, kvar av villalånet 60 000 kronor och ville låna 50 000 kronor för att byta en del bräder utvändigt och måla om villan. Kan göra arbetet själv. Var till min bank som jag haft lönekonto i sedan 1960, villalån sedan 1980 som betalats punktligt. Ville låna 50 000 kronor att förbättra bostad och slå ihop båda lånen till ett lån med 4 procents ränta på 10 år. Amortering cirka 1 200 kronor per månad, men banken sa nej. De lånar inte ut så mycket pengar till pensionärer för vi kan inte få någon betalningsskyddsförsäkring efter 65 års ålder, och att båda måste uppfylla det. Samma svar hos två banker till, med låg ränta. Är dom rädda att man ska dö, men det gick bra att låna i en riskbank med 12 procents ränta på 6 år. Är det inte att diskriminera pensionärer att neka lån för att man är pensionär. Bankens säkerhet stiger ju i värde kanske med 75–100 000 kronor i och med att villan får ny panel och blir nymålad utvändigt.

Kan någon svara varför bankerna gör så mot pensionärer. Jag har hört andra berätta samma sak så vi är nog inte ensamma. Nu är det dags att införa pensionärslån igen som fanns på 1960–1970-talet där pensionärer fick låna pengar av staten för att laga och förbättra sitt boende för alla vill ju bo hemma, även om man blir gammal och man har ju rätt till det.

Jämtgubben

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel