Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pensionärer blir utan snöröjning i vinter – ”Jämlikheten är borta”

Vintern blir den första utan kommunal snöröjning för pensionärer och personer som bor enskilt. Förra vintern betalade Britt Sten, 84 år en subventionerad summa på 2000 kronor för snöröjningen. I år vet hon inte hur dyrt det kommer att bli.

I kommunfullmäktige den 3 september 2009 klubbade man igenom beslutet att ta bort snöröjning för pensionärer och fastboende med utfartsväg längre än 100 meter. Förslaget ingick i den ekonomiska flerårsplanen för 2009-2012 och har tagits fram av en arbetsgrupp för vägfrågor som kommunstyrelsen utsett.

Under vintern 2009/2010 höjdes avgiften för pensionärer till 1200 kronor och för pensionärer som har mer än 100 meter till gårdsplan fick betala 2000 kronor. Nu i vinter ingår inte längre snöröjning för pensionärer i kommunens service. Man måste nu själva anlita en entreprenör och får inget subventionerat pris.

Britt Sten är 84 år och bor själv i ett hus 150 meter från Ängebyvägen i Lillhärdal.

– Jag vet inte varför vi ska straffas . Det är ju vi på sidan av vägen som borde få hjälp, säger hon.

Britt Sten har lite problem med ett knä men är annars i god hälsa och har inga planer att flytta från sitt hus. Hon tycker att kommunen sänder ut dubbla budskap.

– Jämlikheten är borta och saker som demokrati och solidaritet. Det verkar som de vill ha in oss på hemmen, men samtidigt vill de att vi ska klara oss själva, säger hon.

Pensionärer som inte har ekonomiska medel till snöröjning får ansöka om prövning hos individ- och familjeomsorgen.

– Problemet är att vi var tvungna att banta ner budgeten. Pengarna räcker inte till. Men visst kommer det att drabba enskilda, säger kommunalrådet Gottfrid Jonsson.

Totalt kostar snöröjningen kommunen 10 miljoner om året. Genom att ta bort all subventionerad snöröjning sparar Härjedalens kommun in 3 miljoner kronor.

– Det har inte varit ett rättvist system. Inne i tätorter som Sveg, Funäsdalen och Hede har man inte behövt bekymra sig, det är vi som bor utanför som får betala, säger han.

Entreprenörer växer inte på träd och det kan vara svårt att få tag på dem ute i småbyarna.

– Det är sorligt att man tar bort det här, det var en jättebra service som vi i dessa kärva ekonomiska tider måste överge, säger Gottfrid Jonsson.

Men det finns hopp för Britt Sten och andra pensionärer och personer som har en utfartsväg längre än 100 meter. Snörröjning räknas som en hushållsnära tjänst och man kan därmed få ett avdrag på 50 procent av kostnaden om man ansöker till Skatteverket senast 1 februari året efter att tjänsten utförts.