Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pengarna har lagts på fönster

1,7 miljoner hade kunnat användas till de våningar på sjukhuset som nu är överhettade. De lades i stället på en annan byggnad.

LT har under de senaste dagarna rapporterat om hur den extrema värmen drabbar patienter och personal på sjukhusets våningsplan 8-14.

Bland annat får personalen slita i 27 graders värme och den enda svalka vissa patienter har är ett fönster på glänt och fläktar som "bara skjutsar runt värmen i rummet".

2010 togs beslut om att flytta 1,7 miljoner kronor från en budget som fanns just för höghuset (med våningsplan 8-14 inkluderat) och temperaturnivåerna där. Pengarna användes i stället till en annan del av sjukhuset. Detta efter att man lagt en billigare summa på fönsterbyten som tog två år.

För två år sedan blev bytet av fönster på de sex översta våningarna klart. De nya fönstren har solskyddsfilm och i jämförelse med de gamla en bättre isoleringsförmåga både för värme och kyla. Dessa har fungerat bra för att reglera värmen enligt Jan-Åke Lindroth som är fastighetschef på Jämtlands läns landsting.

– Förra sommaren fick vi ett bra resultat men i år är det ju varmare. En utvärdering av dem pågår, säger Lindroth.

En av anledningarna till att inget permanent installerat kylaggregat ännu finns på våningsplan 8-14 i sjukhuset är att landstingsstyrelsen vill vänta och se effekten av de nya fönstren.

Landstingsstyrelsens ordförande Harriet Jorderud (s) känner igen problematiken.

– Det är ett aber att få in en bra kyla i våningsplan 8-14, säger Jorderud (S).

Hon berättar att de i landstingsstyrelsen haft två miljoner kronor avsatta för att hantera temperaturen på de våningsplanen. De har alltså satsat på nya fönster och lagt den resterande summan på en annan del av sjukhuset.

– Situationen blev bättre av fönstren men när det är extremt som nu så fungerar de inte, säger Jorderud (s).

Problemet är återkommande varje sommar. Hur ska ni lösa det inför nästa år?

– Direkt efter ledigheten kommer jag att ge ett uppdrag till fastighetschefen att undersöka hur vi ska hantera det här, säger Jorderud (s).