Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pengarna gick upp i rök – nu varnar Henrik andra

En av många som valde att investera 115 000 kronor i valutahandelsbolaget Future Link Invest är Henrik Sekander från Östersund. Pengarna har han inte sett röken av. Nu har han polisanmält företaget.

Allt började med att kontakten på företaget, som finns i Göteborg, var god vän med en nära släkting till Henrik Sekander.

– De hade umgåtts i flera år och pratat med varandra och min släkting hade jag ett superförtroende för. Han sa att hans bästa kompis höll på med valutahandel som tydligen gick jättebra. Han frågade om det var något jag var intresserad av.

Henrik Sekander tänkte kanske det, och släktingen gav honom telefonnumret.

– När jag pratade med personen från Future Link Invest i Göteborg, var det ett socialt fenomen. För sannolikt visste den här personen redan då att detta inte skulle gå något vidare och att jag inte skulle se röken av pengarna något mer.

Har du pratat med din släkting nu efteråt?

– Ja, han tycker det är lite jobbigt just nu. Men det finns alltid ett hopp om att pengarna kanske kommer tillbaka, men krasst är det kört. Både jag och min släkting kan i dag vara sura på hans kompis.

Hade du tänkt investera pengar i något annat när detta lite lägligt dök upp?

– Jag visste i slutet av 2008 att jag hade en pott med pengar som jag hade sparat ihop. Jag visste då att dessa pengar kommer jag inte att behöva på ett år. Men i normalfallet hade jag investerat i fonder, aktier eller bara satt in pengarna på ett räntekonto.

– Kontakten var jätteduktig på att visa på hemsidan och på avkastning per månad. ”Vi leker med att du hade 10 000 euro 2006 och nu är det 25 000 euro och det har gått upp med så många procent”, sa han.

December 2008 satsade han pengarna. Enligt alla papper skulle de betalas tillbaka efter ett år, alltså i början av 2010.

Henrik och hans familj har tillsammans satsat totalt 300 000 kronor. De skulle få en avkastning på runt 20 till 25 procent, klart sämre än börsindex 2009. Det var alltså ingen astronomisk avkastning men helt okej.

Att så många satsade pengar i Future Link Invest beror på att alla kände någon.

– Ett litet kompisgäng håller på med att investera i valutahandel. De har sagt att okej ni får prata med era kompisar också men vi håller det inom den kretsen. Till slut är det 20 000 personer. Hade jag bundit upp mig på tre år till hade jag fått snacka med mina kompisar också. Det kommer man långt med, kolla bara på Facebook. Det är lätt att tro att det är ett litet kompisgäng, i själva verket är det väldigt många.

Henrik Sekander kan inte veta om företaget gjort några valutaspekulationer, pengarna kan lika gärna ha gått direkt till ägarna.

– Hade jag varit riktigt kritisk då hade jag kunnat förstå detta. Jag sökte på internet och på Finansinspektionens hemsida, det fanns ingen information om dem alls i det läget. De står fortfarande inte med på Finansinspektionens varningslista. Valutahandel klassas som råvara vilket gör att det inte står under Finansinspektionens tillsyn.

– Men hade jag ringt och fått prata med rätt person har de kunnat säga att de fått en anmälan 2007. Hade jag fått veta det hade jag backat.

Nu har han startat en hemsida där han varnar för Future Link Invest, där har han kunna knyta kontakt med andra som blivit lurade av bolaget. Hittills har de tillsammans räknat ut att de satsat runt åtta miljoner.