Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pengar till VIP-biljetter stoppades

VIP-biljetter, ost, utlandsresor och glaskonst. Tillväxtverket har stoppat ett stort antal utbetalningar där Strömsunds kommun har begärt pengar för utgifter i projektet Vinkraftcentrum.se.

LT har gått igenom ett stort antal dokument där Strömsunds kommun har begärt EU-pengar för att täcka kostnader i sitt projekt Vindkraftcentrum.se.

Det visar sig att kommunen i ett stort antal fall inte har fått några pengar från EU:s strukturfonder. LT har tidigare i veckan berättat om stora konsultkostnader som Tillväxtverket har vägrat att betala ut. Men myndigheten har även hållit inne med ersättning för många andra utgifter som kommunen hävdat har haft med projektet att göra.

Bland annat har Tillväxtverket sagt nej till ersättning för ett flertal resor. Myndigheten har i vissa fall konstaterat att resorna inte alls har haft med projektet att göra och i andra fall att resorna har gjorts av personer som inte har varit anställda i projektet. Bland annat har kommunen fått avslag på kostnader för en Kinaresa som dåvarande näringslivschefen Daniel Perfect gjorde under första halvåret 2012.

Tillväxtverket har också dragit i bromsen när det gällt andra kostnader. Till exempel deltagande i en förfest, gåvor i form av konstverk, elinstallationer, möbler och ost.

Kommunen har i de flesta fall valt att inte överklaga Tillväxtverkets beslut men i några enstaka ärenden anser de ansvariga för projektet att kostnaderna ska täckas med EU-pengar.

En sådan kostnad handlar om att projektet bjöd 44 personer på VIP-biljetter till skidskyttetävlingar som hölls i Östersund 2012. Biljetterna kostade 1 294 kronor per styck och Tillväxtverket hävdar att biljetterna inte var nödvändiga för konferensen.

Men Strömsunds kommun är av en annan åsikt och har överklagat beslutet till förvaltningsrätten. Projektledaren Torbjörn Laxvik som själv var med på konferensen säger att den inte hade kunnat genomföras utan VIP-biljetter.

– Hela paketet var ju att ha en konferens i samband med skidskyttetävlingarna för att dra norrmännen dit. Det låg i hela arrangemanget. Det hade inte blivit någon konferens om vi inte hade haft biljetter. Det var ett samarrangemang med norrmännen och då var dragplåstret att titta på tävlingarna tillsammans.