Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pengar saknas för Tännforsen

Åre kommun har inte råd att rusta upp Tännforsen även fast de skulle vilja och länsstyrelsen kan inte sponsra enskilda privatpersoner.

LT berättade i går om Tännforsen och Niklas Hagelbeck som inte tycker att han får nödvändig hjälp av Åre kommun eller länsstyrelsen för att hålla anläggningen i bra skick.

Turistbyrån i Åre tycker att de gör vad de kan för att stötta anläggningen.

– Vi gör vi vad vi kan och skulle gärna hjälpa mer om vi kunde. Vi är positiva till Tännforsen och är fullt medvetna om vilket viktigt turistmål det är. Men det är en resursfråga, säger Kerstin Örbo, turistbyråchef i Åre.

Näringslivschef i Åre kommun, Janne Andersson, håller med om att Tännforsen skulle behöva en upprustning.

– Generellt går det att säga att alla vattenfall inom kommunen skulle behöva en uppryckning med stigar, nya skyltar och sådant, men det finns inga pengar till det, säger han.

På Länsstyrelsen förklaras beslutet med att Naturreservat, vilket Tännforsen är, är formellt skyddade av olika lagar och föreskrifter med syftet att bevara miljön i första hand. Det gör att de inte kan godkänna ett sådant här förslag.

– Det strider mot syftet att bevara miljön runtomkring. Det är förbjudet att till exempel gräva eller uppföra saker i området som kan orsaka skador, säger Sara Toivanen, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Undantag kan göras, men det här fallet räknas inte som ett undantag då länsstyrelsen inte kan godkänna sådant som gynnar enstaka privatperson.

– Vi har kollat om det finns särskilda skäl till att göra ett undantag. Det här handlar om en verksamhet som bara han vinner på egentligen och vi kan inte sponsra kommersiell verksamhet, förklarar Sara Toivanen.