Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pellets billigast, el dyrast

Pellets är det billigaste sättet att hålla värmen i bostaden. På andra plats kommer fjärrvärme.

Dyrast är el följt av olja och naturgas.

Annons

Energimarknadsinspektionen (EI) gör årligen en genomgång av kostnaderna på fjärrvärmemarknaden. I rapporten jämförs fjärrvärme med alternativen vad gäller pris, konkurrens och miljöpåverkan.

El ger den högsta månadskostnaden och pellets den lägsta konstaterar EI i rapporten. Att värma sitt hus med fjärrvärme kostade under första kvartalet i fjol i snitt 78 öre per kilowattimme. Pellets i säck kostade 60,5 öre per kilowattimme, naturgas 98,5 öre per kilowattimme, olja 101 öre per kilowattimme och el i snitt 133 öre per kilowattimme, enligt rapporten.

Samtidigt varierar priserna för fjärrvärme kraftigt. För både flerbostadshus och småhus var det högsta priset dubbelt så högt som det lägsta. De stora skillnaderna förklaras bland annat av att fjärrvärmeföretagen använder olika mix av bränslen och att kunderna bor olika tätt. Principerna för prissättning varierar också – självkostnadspris eller pris i förhållande till alternativen.

EI bedömer att fjärrvärmekundernas ställnings stärkts en del men att det finns behov av mer skydd särskilt när det gäller prissättningen. EI vill ha prisprövning eller prisreglering på den marknaden.