Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pelle Terneblad

Pappa kom sånär som på någon månad att arbeta och leva hela livet på den gård som han föddes på 1915.

Tack vare hårt arbete och trots lite sömn från tidiga tonår till långt efter normal pensionsålder, erhöll han en fysik som möjliggjorde ett aktivt liv tills några månader före bortgången. Redan som ung arbetade han på det jordbruk som drevs av föräldrarna Ida och Frans Persson. Detta kombinerades med skogsavverkning runt om i länet ofta tillsammans med Algot Wikén (vapenbrodern i OPE IF). 1947 gifte sig pappa med Gunvor och de tog därefter över verksamheten. Grönsaker och blommor såldes på torget fram till 1976. Odlandet fortsatte dock därefter och kompletterades även med blomplantodling. 2003 avled mamma. Från samma år odlades potatis och lite grönsaker som hobby eller rättare sagt en möjlighet att få sig en pratstund med de kunder som kom, social som han var.

Pappa blev medlem i Ope IF 1923, detta för att få tävla på skidor och så småningom även spela fotboll. Han arrangerade logdanser från 1935 och 1939 invigdes Furuparken, mycket tack vare många ideella arbetsinsatser. Så gott som alla fredagar och lördagar under de kommande 46 åren var pappa på plats som föreståndare. Vissa kanonbokningar möjliggjordes genom tips som han erhöll då han även var styrelseledamot i Artisttjänst. 1966 hade styrelsen fonderat tillräckligt med pengar för att göra den ut- och ombyggnad av Furuparken som skulle visa sig bli ett lyckokast. 1987 avgick han efter 53 år. Därefter vidtog många år i bingosektionen där hans roll förmodligen var spelexpert. Erfarenheten skaffade han sig genom att spela bingo 3-4 gånger per vecka. Ett aktivt bingospel möjliggjordes ända fram till i våras tack vare vännerna P-G och Henning. När man frågade om han vunnit blev svaret oftast: Nej, men det gör inget. Pengarna går ju till idrotten och ungdomarna är vår framtid. Några höjdpunkter från hans aktiva tid i föreningen är när han erhöll Svenska Fotbollsförbundets och Riksidrottsförbundets guldmedaljer samt att Ope 1972 under Kaj Wieståls ledning, för första gången gick upp i näst högsta serien. Pappa var även från unga år medlem i IOGT-logen Torsborg.

När det gäller vänner kan nog alla betrakta sig som det, för han talade alltid gott om alla. P-G, Henning, Sverker, Bertil och Nisse besökte pappa var tredje vecka fram till maj i år för en eftermiddags pokerspelande.

När pappa gifte sig byttes tidigare namnet Persson till Terneblad. Jag som enda barnet gläds tillsammans med min fru Lena att våra barn Malin och Anders tillsammans med Jocke och Weronica säkrat ännu en generation genom Nils, Ida, Malte och Edvin.

När vi drygt en vecka före pappas bortgång inte längre möttes av det glada "tjenare, tjenare" började vi förstå att livsgnistan inte längre var densamma. Jag känner att allt blivit som han önskat sig; ett aktivt liv sånär som på några månader. Jag är övertygad om att pappa någonstans där uppe tycker att det passar bra att han gick bort på Ida-dagen; mor Ida från dåtiden och barnbarnsbarnet Ida som en del av framtiden. Vi kommer för alltid att minnas och sakna vår Pelle för den fantastiska person han var.

För att fortsätta Pelles arbete för ungdomar har skapats en möjlighet att ge bidrag till PelleTerneblads minnesfond som skall användas oavkortat till ledarutbildning i OPE IF.

Sonen Charlie