Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pelle och Lisa sålde burhönsägg som kravmärkta

I kartongen skulle det finnas 120 kravmärkta ägg och det hade Anton Nordqvist betalat för. Men när han började titta efter i kartongen var bara tio ägg kravmärkta, resten var från burhöns eller frigående höns.

Annons

När Anton Nordqvist, kaféägare i Ås, gick igenom gårdagens leverans av en kartong kravmärkta ägg från äggproducenterna Pelle och Lisa, så var det bara tio ägg av 120 som var just kravmärkta. Av de andra äggen i kartongen var 56 från burhöns och resten var från frigående höns.

– Jag blev både förbannad och upprörd. Jag hade ju betalat för 120 kravmärkta ägg och då förväntar man sig att det ska var det i kartongen. Jag blev helt grundlurad, säger han.

Anton Nordqvist berättar:

– De tio kravmärkta äggen låg längst upp i kartongen. Sedan kom äggen från de frigående hönsen och längst ner låg äggen från burhönsen. Jag tror att äggföretaget var ute för att luras.

Anton Nordqvist ringde till sin leverantör Svensk Cater och klagade och de i sin tur ringde direkt till Pelle och Lisa.

– Efter en stund ringde en försäljningschef från äggföretaget upp mig och sa att det blivit ett misstag och att det förmodligen berodde på att de inte tömt någon maskin ordenligt. De ville skicka några nya kartonger ägg som kompensation.

Men Anton Nordqvist trodde inte på Pelle och Lisas förklaring utan han gick och tittade i en kartong kravmärkta ägg från en tidigare leverans och såg då att det var lika i den. Längst upp kravmärkta ägg och längst ner var äggen från burhöns.

– Det här är helt medvetet gjort, säger Anton Nordqvist.

Kravmärkta ägg är från höns som får kravmärkt foder och dessutom har tillgång till utevistelse under dagtid. Ägg som är märkta med en tvåa är frigående höns inomhus och ägg som är märkta med en trea är från burhöns.

Janne Hallberg är försäljningschef på Pelle och Lisa. Han är bekymrad över att företaget har sålt ägg från burhöns som kravmärkta.

– Äggen i de här kartongerna packas för hand, så här är det helt klart någon ur personalen som gjort fel.

Men verkar det inte lite märkligt att de kravmärkta äggen ligger längst upp i kartongen?

– Det är slumpen. Det är ingen som medvetet gått in för att luras.

Men när Anton Nordqvist kollade sin andra låda som han köpte för en vecka sedan, så var det likadant där. Kraväggen låg längst upp.

– Vi paketerar 60 ton ägg i veckan. Det är ytterst sällan vi får klagomål på äggen. Det kan vara någon som klagar att de är för färska ibland, då blir de svåra att skala.

– Ett sådant här misstag är beklagligt och skadar vårt rykte. Vi ska ta upp det här problemet med personalen, säger Janne Hallberg.