Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pekplatta kan bli kassako

Förenklade versioner av nya tv-spel? Gamla arkadklassiker i miniformat? Apples iPhone blev inte bara en succémobil den blev också en glödhet bärbar spelmaskin. Och snart kommer deras iPad.

De som tvivlade på att Apples mobiltelefon iPhone (och iPod Touch) skulle bli stora små spelplattformar får nog tänka om.

Färsk branschstatistik visar att iPhone/iPod Touch erövrat större delar av marknaden för bärbara spel än någon trodde var möjligt.

Apple nådde redan förra året en femtedel (19 procent) av den totala försäljningen av bärbara spel i USA, en kraftig ökning från 2008 års blygsammare andel på 5 procent.

Sonys PSP var 2009 den stora förloraren och tappade mest till Apples iPhone. Försäljningen av PSP-spel i USA droppade från 20 procent (2008) av marknaden till 11 procent (2009)

Även marknadsledande Nintendo DS noterade en tillbakagång: från 75 procent till 70 procent under perioden.

Är iPhone en viktig spelmaskin i dag?

– Definitivt, säger Martin Lindell på Dataspelsbranschen, de svenska spelföretagens branschorganisation.

– iPhone har gett bra, enkla spel något av en renässans, sådana spel som man spelar korta stunder. Men iPhone har också, med hjälp av touchkontroll-systemet, blivit en bra plattform för äventyrsspel.

På iTunes Store, Apples digitala onlinebutik, är det lätt att gå vilse.

Det vimlar av nya och gamla dataspel i sektionen Apps (en förkortning för applikationer), i någon av det tjugotal kategorier av spel som finns för nedladdning.

Bland nyheter värda att uppmärksamma (enligt iTunes administratörer) finns just nu bland annat tilläggspaketet till EA:s ”The Sims 3: World adventure”, Bravo Games arkadspel ”Touch racing Nitro” och biljardspelet ”Pool ninja”.

I ett fönster finns topplistan för gratisspel. Just nu toppar Commodore 64 listan med ”Brick Bong” på andraplats och med ”Rayman 2: The great escape” som trea.

Spel till iPhone är billiga, från noll kronor till runt en hundring.

Och nu kommer Apples iPad som enkelt beskrivet ser ut som en iPhone i A4-format.

Branschen är kluven till vilken position den kommer att få som spelmaskin.

– Det blir spännande att se. Den är spännande. Men jag vill veta mer om dess prestanda och vad den kan göra och inte göra, säger Martin Lindell på Dataspelsbranschen.

– iPad blir större än iPhone – jag lovar! säger Andreas Leijon, chefredaktör för svenska Macworld i rubriken i sin krönika i senaste numret (mars 2010).

Carl Lodberg, medgrundare och vd på Illusion Lab med flera spelsuccéer till iPhone i portföljen, tror också på Ipad.

– Vi kommer absolut satsa på utveckling för iPad, säger han i en intervju i senaste Macworld.

Enligt Peter Farago på analysföretaget Flurry Analytics är redan iPhone och iPod Touch spelmaskiner att räkna med och att Ipad kommer stärka Apples position på spelmarknaden.

– Med iPads större skärm och starkare processorer kommer bärbara spel närmare spel till PC och konsol, säger han.

– Om inte konkurrenterna hänger med kommer Apple att fortsätta kapa åt sig andelar på dataspelsmarknaden.

iPad släpptes i USA (och sex andra länder) den 3 april 2010.

När den kommer till Sverige är oklart.

Enligt ett pressmeddelande från Apple släpps den ”later this year”.