Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Pekens" tuffa kamp mot sjukdomen

Länsidrottschefen Per-Erik Rönnestrand springer just nu sitt 40:e femdagars. Men för en månad sedan fanns inte något jubileum med i hans tankar.
"Peken" håller på att återhämta sig efter en twar-sjukdom och tar en dag i sänder. Just nu är han bara glad att kunna resa sig upp på morgonen.

I september för snart två år sedan kände Per-Erik Rönnestrand, 50, att något inte stod rätt till. Förkylningar hade han haft tidigare men det här var något annat. Han kände sig matt och hängig. Något som "Peken" aldrig upplevt tidigare.

– Från början sa de att det rörde sig om en vanlig förkylning. Men till slut fick jag en läkare som tog twarprover och han kunde snabbt konstatera att det var twar som jag hade fått.

Men det tog månader av sjukdomar för att han till slut kunde få diagnosen.

Twar är något som många har hört talas om och länge kallades det för orienteringssjukan. Under några år på 1990-talet och i början av 2000-talet fick flera elitlöpare inom orienteringen twar och det var flera landslagslöpare som dog av sjukdomen. Eller om det var twar i kombination av något annat, exempelvis hjärtsäcks-inflamation.

Fortfarande vet man inte hur man får twar. Bara att det är en allvarlig sjukdom.

– När jag väl fick diagnosen fick jag penicillin i 55 dagar och därefter blev jag väldigt trött och sänkt, berättar Per-Erik Rönnestrand när vi träffar honom på centralorten i Kristianstad.

Han firar alltså 40 när det gäller antalet genomförda femdagars i år. Twar-sjukdomen är botad men med twar kommer en mängd följdsjukdomar och symptom. Ett av dessa symptom är i "Pekens" fall att han har konstant ont i bihålorna.

– Var och varannan dag känns det som om tänderna ska lossna i munnen.

I september månad ska Per-Erik operera bihålorna och lätta på trycket. Detta bör ge honom en lättare vardag med mindre huvudvärk.

Per-Erik har en bakgrund som elitorienterare och tillhörde också eliten i landet i skidorientering. Senare blev han också förbundskapten i längdskidor i både Sverige och Kina innan han fick jobbet som länsidrottschef i Jämtland/Härjedalen.

Han är van att röra på sig, träning har alltid varit en prioriterad del av hans liv. Nu för tiden är han glad om han kan stiga upp på morgonen.

– Man blir tärd i psyket av det här. Dessutom fick jag problem med hjärtat i februari och mars. Då började jag fundera om det hade med twar-sjukdomen att göra eller inte.

Nu är hjärtproblemen borta, men orken finns fortfarande inte i hans kropp.

– Kommer jag att orka knyta skorna i dag eller ska jag ligga i sängen hela dagen? Den frågan ställde jag mig varje morgon under flera månader.

Du som alltid har tränat mycket, det måste ha varit en konstig känsla av att inte orka?

– Ja, det är jobbigt att man känner sig klen av något som inte syns. Till slut orkar man inte längre. Huvudet gör ont när du går och lägger dig och det gör ont när du vaknar. Under våren var det många morgonar som jag inte orkade stiga upp.

Gunde Svan fick twar för några år sedan och har gett Peken råd och tips hur han ska hantera sin sjukdom. Den gamla skidhjälten var utslagen under lång tid innan man hittade felet och kunde ge rätt behandling.

– Jag har pratat med Gunde flera gånger på telefon och diskuterat hur han upplevde sin twar-sjukdom och vad som händer med kroppen.

Med hjälp från Gunde och andra idrottsmän och kvinnor som har haft twar och som har klarat sig och kommit vidare har Per-Erik fått hjälp och stöd.

Nu ser Per-Erik en ljusning. Successivt har han blivit starkare, även om det kommer bakslag då och då.

– Min sämsta dag nu är bättre än vad min sämsta dag var tidigare, för några månader sedan.

Per-Erik har haft flera skador under sin elitidrottskarriär, men han har alltid rest sig.

– Jag är uppvuxen med att man inte ska vika ner sig. Det är det som har hjälpt mig framåt. Jag tänker ofta att det finns alltid de som har det värre mig.

Ett sätt att gå vidare och rehabilitera sig är att röra på sig. Nu får tiden skriver läkarna ut ett recept, men inte på piller utan på fysisk aktivitet.

– Jag driver ju fysisk aktivitet på recept inom idrottsförbundet, och nu har jag själv fått det receptet, säger han och skrattar.

En timme per dag ska han röra på sig.

Nu är han och familjen på plats på femdagars i Kristianstad, för Per-Erik är det här 40:e tävlingen som han deltar i. Ett jubileum samma år som tävlingen firar 50 år!

För en månad sedan var femdagars en omöjlig uppgift för "Peken", han ställde in sig på att det inte skulle bli någon tävling. Men nu är han på plats i Kristianstad och orkar gå runt i skogen en timme per dag.

– Att kunna gå ut och promenera nu är jättebra för mig i dagsläget. Det är en härlig känsla och något som jag inte trodde på för en månad sedan.

Många som har haft twar pratar om en tvåårsfaktor, det tar alltså två år att bli frisk och sedan börja bygga upp kroppen igen. I september är det två år sedan Peken först fick sina symptom. Han tror väl inte att han kommer att vara frisk redan i september, man kanske till årsskiftet kan han vara tillbaka i gammal form.

– Det är jätteviktigt att ta dagen som den är och inte göra mer än vad du orkar med. Du får inte planera in fem möten för det fungerar inte. Det gäller att ta dagen som den kommer.

På fredag är det tänkt att Per-Erik Rönnestrand ska springa i mål i femdagars och när han går i mål har han sprungit 200 etapper på femdagars.

Samtidigt är det troligen hans jobbigaste femdagars någonsin.

Men i mål ska han.