Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peja tävlar om titeln mästarnas mästare i tv

/
  • Peja beskriver sig själv som en entusiasmerande person som aldrig tvivlar på sig själv.  ”Jag har alltid varit en väldigt positiv person” Foto: Ulrika Andersson

Tv-programmet ”Mästarnas mästare”, som har premiär på tisdag nästa vecka, beskrivs som sportens ”Sjärnorna på slottet”. Under tio timslånga avsnitt får tittarna lära känna helt nya sidor av Sveriges guldmedaljörer, däribland tre jämtländska ess: skidåkaren Tomas Wassberg, kanotisten Susanne Gunnarsson och curlingspelaren Peter ”Peja” Lindholm.
– Jag är jättenöjd med min insats, säger Peja.

Annons

I oktober och november förra året flögs elva av landets mest framgångsrika idrottsprofiler ner till ett stort hus i södra Spanien. Där levde de tätt tillsammans under samma tak: de åt, sov och tillbringade fritiden tillsammans. De tävlande utsattes genast för hårda prövningar i bland annat laganda, uthållighet, strategi, stresshantering, fokusering och fysik. Allt för att vinna titeln Mästarnas mästare. Samtidigt som de blev filmade dygnet runt.

– Det var roligt. Jag gillar sånt där. När nya människor sätts samman och man ser vilken dynamik som skapas. Man märker att folk tidigt går in i sina roller säger Peja ivrigt.

Själv blev han genast den person han alltid är, en morgonpigg entusiast. Han och skidlegenden Tomas Wassberg var alltid tidigast uppe och fixade med frukosten och disken. Många av de andra hade Peja aldrig träffat tidigare och han förstod snart att medias bild av dem inte stämde.

– Tomas Wassberg till exempel är inte alls den där musslan man tror. Och bandyspelaren Pelle Fosshaug som är känd för sin adhd var hur ödmjuk och laidback som helst.

Trots att de tävlande levde så pass tätt ihop under en lång tid så försäkrar Peja att det inte blir något Big Brother av det hela.

– I andra såpor blir det lätt konflikter, men det blev det inte här. Alla bidrog med sitt och alla har också tv-vana och känner därför inget stort behov av att synas och hävda sig. Det tror jag är den stora skillnaden.

Vi träffas tidigt på morgonen utanför ett gym i centrala stan. Peja börjar dagen med att träna. Det gör han fortfarande trots att curlingkarriären är avslutad och numera blir det mycket löpning och balansträning.

Under julledigheten har han dragits med en efterhängsen förkylning och har därför inte kunnat anstränga sig mer än nödvändigt. Men nu är febern och halsontet borta och därmed är det fritt fram på löpbandet igen. Fem, sex träningspass i veckan blir det. Att svettas, det är livet, tycker Peja.

– Jag älskar att träna och har alltid varit målinriktad. Det handlar om att jag vill driva mig själv och hitta nya utmaningar. För ett tag sedan utmanade jag mig själv att springa 21 mil på en vecka och kom fram till att det inte var några problem.

Peja tycker att livet består av utmaningar och är inte det minsta rädd för att framstå som klämkäck. Han säger att han skulle få panik av att ligga i sängen och dra sig en halv dag: ”Man har bara ett liv och då bör man göra det bästa av det.” Hur han kommer att framställas på tv bryr han sig inte så mycket om.

– De får vinkla mig hur de vill. Jag är jättenöjd med min insats, säger han innan han utan den minsta ansträngning fortsätter att springa på löpbandet. Ibland springer han faktiskt tre timmar i sträck.

Ni ser, det är skillnad på mästare och vanligt folk. Vem som blir mästaren av alla mästare återstår däremot att se.

Annons