Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pedagogiskt och kul om Köttgänget och de andra

Annons

Faktaboken är barnlitteraturens styvbarn. Den får långt mindre uppmärksamhet än sago- och fantasigenren men barn väljer gärna just faktaboken i kraft av sin stora aptit på kunskap.

Dinosaurier har länge legat i topp för intresset och det verkar inte avta.

Sarah Sheppard erkänner att vi inte exakt kan veta hur de såg ut men med sprudlande fantasi och humor har hon valt de mest effektfulla och mönster, vilket gör boken extra attraktiv. Hon delar in dinosaurierna i Långhalsgänget, Horngänget, Bladgänget, Tuppkampsgänget, Pansargänget och Tjockskallegänget och så gänget som alla var livrädda för: Köttgänget!

De åt upp vem som helst, ingen pardon, medan många var gräsätare. Latinska namn som barn brukar excellera i, liksom egenheter framkommer i pratbubblor: ”Jag är Therizinosaurus och jag ser inte klok ut! Mina klor är över en meter långa. Hjälp!”

Man skulle kunna tro att det enbart är en småbarnsbok men så är det inte.

Yngre barn ser och lär på sin nivå och äldre inhämtar mer avancerad kunskap om geologi, geografi och släktskap med nutida djur. Mycket pedagogiskt är uppslaget Hur stora var de egentligen? Sauroposeidon tjuvkikar upp till sjätte våningen på ett höghus och Seismosauros är längre än fyra bussar.

Vi ska nog inte sörja att de försvann men låta dem fortsätta att egga vår fantasi. Kanske är Storsjöodjuret en ännu inte utforskad dinosaurie?

Mer läsning

Annons