Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pedagogiskt och artut

Vill maen ha e artut e stånn,

då er e baere å tiitt på tekkningan

som en Kjell-Nilsson-Mäki ha gjort,

laesa diktan here boka henn,

som a Eira Kunze Nilsson ha skreve

å hör på a når hu les opp dom på CD:n.

Förordet till den nyutkomna lilla pärlan "N henn å n henna, åsså når te" är klockrent och beskriver precis vad boken med tillhörande CD-skiva handlar om: en stunds trivsam förströelse för den som förstår sig på det jamska språket – eller kanske för den som vill lära sig att förstå!

Eira Kunze Nilsson är språklärare med ett passionerat intresse för jämtskan och sin hembygd. Hon kommer ursprungligen från Tångeråsen, Offerdal, men bor i dag i Strömsund. Vi har tidigare publicerat flera underfundiga dikter från Eiras penna här i LT och i juni 2010 vann hon LT Nöjes kärlekspoesjtävling med den vardagsrealistiska kärleksdikten "N henn".

Till Eiras dikter i LT har Kjell Nlsson-Mäki ritat illustrationer, vilket nu lett vidare till ett större samarbetsprojekt dem emellan. Boken "N henn å n henna, åsså når te" innehåller tjugo dikter av Eira och nästan lika många träffsäkra teckningar av Kjell. Det handlar om personer från Offerdalsbygden, påhittade och verkliga, och om kärleken, dess närvaro och frånvaro.

För den som hellre lyssnar på talad jamska än läser den som skriven text medföljer en cd-skiva där Eira läst in allt. Och i boken finns svenska översättningar till samtliga dikter.

Mycket pedagogiskt. Å huskut artut.