Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PB:s pianomusik vitaliserad och uppdaterad för vår tid

/
  • Joakim Milder.
  • Peder Knudsen.
  • Peder Knudsens kvartett ger Wilhelm-Peterson Bergers musik ett nytt skimmer. På onsdagen spelade de i Krokoms bibliotek och på Länsbiblioteket i Östersund. På fredag kan man höra dem på lunchkonserten i Gamla kyrkan.

Annons

Pianisten Peter Knudsen gör denna vecka en jämtländsk miniturné, där han med sin kvartett bestående av Joakim Milder på saxofon, Lars Ericsson, bas, och Tomas Nyqvist, trummor, framför ett program med improviserade tolkningar av PB:s pianomusik.

PB revisited heter programmet. Det skulle ha kunnat heta PB revitalized. För vad den fantasirike och improvisationsskicklige pianisten Peter Knudsen gör med Wilhelm Peterson-Bergers pianomusik är naturligtvis att han vitaliserar och uppdaterar den för vår tid.

Det är väl inte otänkbart att den koleriske PB skulle ha fått ett utbrott av att lyssna på det här, men egentligen borde han förstås vara tacksam, att någon så lyhörd och finkänslig pianist som Peter Knudsen i vår tid ger sig på att nytolka hans musik med de fräschaste av improvisationsklanger.

Jag lyssnade på ett något förkortat program i Krokoms bibliotek igår och blev helt betagen av kvartettens vackra och varliga improvisationer kring några av PB:s pianostycken.

Peter Knudsen har ju tidigare visat sin skicklighet i att improvisera kring musik av både Ravel och Debussy. Jag kan tänka mig att PB:s nationalromantik varit en oemotståndlig utmaning för Knudsen att ta sig an och försöka klä i vår tids improviserade tondräkt, uppväxt som han är med PB:s verk och personliga strålglans här i Jämtland.

Nu river han inte precis auran av PB, utan ger den snarare ett nytt skimmer, inte minst med hjälp av Joakim Milders mjuka, varma saxofontoner, som bara lätt och flyktigt kretsar kring melodin i ett knippe Frösöblomster.

I Till Rosorna gör Milder ett känslofyllt, vackert saxintro och byter i den sällan hörda Tempelceremoni till en innerligare sopranstämma.

Lars Ericsson och Tomas Nyqvist, båda säkert sedan länge mycket förtrogna med PB:s musik, ger sitt inspirerade stöd till nytolkningarna.

Ta chansen att lyssna till PB revisited och revitalized i lunchkonserten i Gamla kyrkan på fredag. Och möt en kvartett musiker som antagit en lite fräck men festlig utmaning.

Mer läsning

Annons