Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patologbrist försenar cancerbesked

Bristen på patologer gör att många som väntar på besked om de har bröstcancer eller annan cancerform får leva i ovisshet alldeles för länge.

Annons

I Jämtlands läns landsting finns det endast 1,5 tjänst inom patologi. Bara tre landsting i landet har en sämre andel.

I samband med den pågående Rosa bandet-kampanjen presenterar Cancerfonden och Svensk förening för patologi en undersökning som visar på en stor brist på patologer, alltså de specialistläkare som ställer diagnos utifrån vävnadsprover.

I hela landet finns det 189 heltidstjänster inom patologi det skulle behövas ytterligare 102.

Jämtlands läns landsting skulle behöva fördubbla antalet heltidstjänster för att kunna göra ett fullgott arbete.

– Det måste till konkreta åtgärder för att säkra kompetensförsörjningen på nationell basis på fem, tio och tjugo års sikt, säger Ursula Tengelin, Cancerfondens generalsekreterare i ett pressmeddelande.

– Bristen på patologer får till följd att patienter får vänta onödigt länge på besked. Då det tar många år från läkarexamen till man är en duktig patolog är bristen på patologer inget som går att åtgärda över en natt, ens om alla vore överens om att ge saken högsta prioritet.

Hon säger också att de vet att var nionde kvinna kommer att drabbas av bröstcancer, och andelen ökar. Samtidigt ökar möjligheten till individuell, skräddarsydd behandling.

– Vi kan rädda allt fler liv, men det förutsätter att det finns tillräckligt många specialistläkare för att både behandla patienter och fortsätta att forska.