Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patientintäkterna på Skalet gav nära 1,9 miljoner kronor

Landstinget redovisar en vinst på drygt 700 000 kronor under de månader läkarmottagningen på Vemdalsskalet hade öppet. Detta i samma veva som Fjällhälsan tappade 600 000 kronor.

Annons

– Landstingets satsning har naturligtvis drabbat oss ekonomiskt. Det håller inte i längden, säger Bengt Liljemark som är ordförande i den ekonomiska förening som driver Fjällhälsan.

Enligt landstingets utvärdering har satsningen på Skalet varit ett lyckat drag. Totalt under de fyra månader den omdebatterade mottagningen var öppen besökte 1 092 patienter läkare eller distriktssköterska. Den klara majoriteten var utomlänspatienter vilket i pengar gav 1 898 344 kronor i intäkter. Totalkostnaden för att driva verksamheten, inklusive löner, hamnade på 1 189 515 kronor. Totalt en vinst 709 141 kronor som kan stoppas i landstingskassan.

I sin utvärdering skriver landstinget att verksamheten bedrivits i Skistars lokaler och att det funnits ett stort behov av sjukvårdstillgänglighet i området. Speciellt på helgerna då det har varit den enda lördagsöppna mottagningen i Härjedalen.

Läkarmottagningen på Vemdalsskalet är en filial till Svegs hälsocentral och en direkt konkurrent till Fjällhälsan som driver hälsocentralen i Hede och en distriktssköterskemottagnig i Vemdalen by.

– Vi har tappat 600 000 kronor under den tiden landstinget hade öppet på Skalet. Vi kan ta en tillfällig svacka, men marginalerna är väldigt små. Det vore en katastrof om hälsocentralen i Hede försvinner. Då har man frångått att alla medborgare ska ha vård på samma villkor, säger Bengt Liljemark.