Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patientintäkterna på Skalet gav nära 1,9 miljoner kronor

Landstinget redovisar en vinst på drygt 700 000 kronor under de månader läkarmottagningen på Vemdalsskalet hade öppet. Detta i samma veva som Fjällhälsan tappade 600 000 kronor.

– Landstingets satsning har naturligtvis drabbat oss ekonomiskt. Det håller inte i längden, säger Bengt Liljemark som är ordförande i den ekonomiska förening som driver Fjällhälsan.

Enligt landstingets utvärdering har satsningen på Skalet varit ett lyckat drag. Totalt under de fyra månader den omdebatterade mottagningen var öppen besökte 1 092 patienter läkare eller distriktssköterska. Den klara majoriteten var utomlänspatienter vilket i pengar gav 1 898 344 kronor i intäkter. Totalkostnaden för att driva verksamheten, inklusive löner, hamnade på 1 189 515 kronor. Totalt en vinst 709 141 kronor som kan stoppas i landstingskassan.

I sin utvärdering skriver landstinget att verksamheten bedrivits i Skistars lokaler och att det funnits ett stort behov av sjukvårdstillgänglighet i området. Speciellt på helgerna då det har varit den enda lördagsöppna mottagningen i Härjedalen.

Läkarmottagningen på Vemdalsskalet är en filial till Svegs hälsocentral och en direkt konkurrent till Fjällhälsan som driver hälsocentralen i Hede och en distriktssköterskemottagnig i Vemdalen by.

– Vi har tappat 600 000 kronor under den tiden landstinget hade öppet på Skalet. Vi kan ta en tillfällig svacka, men marginalerna är väldigt små. Det vore en katastrof om hälsocentralen i Hede försvinner. Då har man frångått att alla medborgare ska ha vård på samma villkor, säger Bengt Liljemark.