Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patienterna ökade med tio procent

Ingen avdelning på Östersunds sjukhus lyckades rekrytera tillräckligt med sjuksköterskor under sommaren.

Lägg sedan till en markant ökning av antalet patienter, då blir krisen ett faktum.

Personalstaben vid landstinget i Jämtland har, genom sin personalstrateg Anni Åsen, sammanfattat sommaren.

Under senare delen av år 2012 lämnade de flesta verksamheter in sina personalbehov inför sommaren 2013.

Totalt behövdes runt 140 sjuksköteskor, ett behov som inte ansågs vara möjligt att bemanna utifrån dagens arbetsmarknadssituation. Det finns alltså inga arbetslösa sjuksköterskor.

Då skrevs det samlade behovet ner till 100 sjuksköterskor och landstinget lyckades rekrytera 80.

När sedan sommaren kom, skedde en avsevärd ökning av antalet vårddagar för patienter inom centrum medicin och område kirurgi, ögon, öron under juni till augusti.

Alltså under den tid när bemanningssituationen var som mest sårbar.

På medicin var ökningen under juni månad motsvarande nio procent och inom område kirurgi var ökningen störst under juli månad. Då handlade det om tretton procent.

"När en sådan oväntad ökning av vårddagar/produktion sker och under pågående semesterperiod så finns det, med några enstaka undantag, ingen möjlighet att rekrytera ytterligare personal", skriver Anni Åsen i sin rapport.

Det ökade personalbehovet fick lösas med att befintlig personal arbetade mer, ändrade i sina scheman och semesterutlägg. Och det blev med kort varsel som de tvingades arbeta mer tid.

Sommarpaketet, att personal sköt på sin semester och därmed fick extra semesterdagar, bidrog ändå i hög utsträckning till att lösa den uppkomna bemanningssituationen.

Dessutom anställdes 13 pensionärer och 41 personer utökade sin tjänstgöringsgrad.

Sommarens personalsituation har granskats extra noga med anledning av anmälan till Arbetsmiljöverket och det viteshot som finns om inget görs för att förbättra sjuksköterskornas arbetsmiljö.