Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Patienterna får gå före arbetsmiljön"

Färre hälsocentraler, små mottagningar med en "lättakut" och jourmottagning, hälsomottagningar för prover och vaccinationer, och mobila läkare som ingår i ett geriatriskt team.

Det är receptet för framtidens landstingsdrivna primärvård.

Redan om tre år tror primärvårdschefen Olle Christmansson att den nya primärvårdsorganisationen kommer att vara i hamn. Redan nu gläds han åt ett förbättrat ekonomiskt resultat för Östersund på 8,5 miljon, jämfört med förra året.

– Då har jag inte räknat hem en enda krona från stafettläkarstoppet, säger han något stressad eftersom han ska träffa landstingsstyrelsen och berätta om sina idéer.

Målen ska nämligen klubbas av landstingsstyrelsen under onsdagen.

LT har många gånger berättat om primärvårdens dåliga ekonomi och beroendet av stafettläkare.

Arbetet har redan börjat genom att hälsocentralerna i Torvalla och Odensala har slagits ihop för att kunna öka samordningen. Fler sammanslagningar kommer. I målen planeras för två grupperingar av hälsocentraler totalt sett.

– Nu ska allt vi gör vara patientorienterat, vi ska inte utgå från vår egen arbetsmiljö, slår Olle Christmansson fast. Därför är det viktigt och se vad vi kan samordna, som rehabteam och sjukgymnastik exempelvis utan att samordna sönder primärvården.

Till detta kommer förstås en samordning av den betungande administrationen ute på hälsocentralerna.

Naturligtvis ger detta tillfälle att bygga arbetet med ett Lean-tänk från grunden. Lean är ett sätt att arbeta produktionsinriktat.

Tanken är att det ska bli små enheter i de stora, så patienterna alltid får träffa "sin läkare" som de känner. Han visar hur han tänker med hälsocentraler där det bor mest med folk och en jourmottagning "lättakut" nära centrum.

Han pratar inte i termer att någon hälsocentral ska läggas ner utan hur en samordning ska kunna se ut för att alla patienter på bästa sätt ska få den vård de behöver.

– Kanske ska vi inrätta fler hälsomottagningar dit folk kan gå med allt, utom för att träffa en läkare. När de ska träffa läkaren så blir det till "sin" doktor och doktorn känner patienten. Det ska vara ett signum för primärvården.

– Vi ska även försöka få till en akademisk miljö och redan i morgon bitti (läs onsdag LT:s anm) ska jag lära mig vad det är, fortsätter Olle Christmansson som ser fram emot att åka till Hässelby utanför Stockholm för att besöka en akademisk hälsocentral.

– Det handlar om en miljö som är bra för utbildningsläkare, den ska vara forskningsinriktad och jag tror att det i framtiden blir allt viktigare att primärvården har nära kontakt med specialiserad vård.

Han beskriver användandet av den nya tekniken där man i dag exempelvis kan skicka ett mms till läkarna med bild på misstänkt hudcancer och få besked via specialistläkarna. Därför blir en virtuell mottagning/vårdrum viktig i den nya primärvården.

– Men det kan även vara annat, jag kanske har stickningar i nacken och är orolig vad det beror på. Då kan jag fylla i ett webbformulär som ställer frågor som patienten svarar på och sedan trycker man på sänd.

– Om du går med en krämpa till doktorn förlitar du dig på att han kan hjälpa dig och har sett sådana fall förut. Men använder du datorn, som har 5 miljoner sökningar på två sekunder - då kanske de får en säkrare diagnos.

– Jag tror det är viktigt med telemedicin även i centrala Östersund, de vill inte till sjukhuset mer än de som bor utanför stan. Dessutom ska det finnas små specialistmottagningar för exempelvis KOL eller sår, dit alla i länet kan åka.

Till årsskiftet kommer det en geriatriker till länet och då ska det startas ett geriatriskt team och Olle Christmansson tror att de kan få EU-pengar till ett projekt.

– Jag tror inte heller att det duger att ha en mobil läkare på halvtid, vi måste nog anställa två-tre mobila läkare.

Han slår fast att primärvården ska vara den första och den största instansen, det är det som sparar pengar i vården.

Men ändras strukturen för primärvården i Östersund påverkar det även hälsocentralerna ute i länet. Här har han gluttat lite på Västerbottens "sjukstugetänk". Han har även tittat på samverkan med Västerbotten och med Norge vad gäller samerna och deras hälsa. Men det blir en senare fråga.

– Klart är att vi aldrig kommer att ha råd med vård om vi inte möter patienterna i tid, avslutar Olle Christmansson.

.