Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patient fick fel diagnos - dog

Patient med svår huvudvärk skickades hem efter en natt på sjukhuset. Huvudvärken bedömdes komma från nacken.

Senare på kvällen förlorade patienten medvetandet och dog nästa dag på grund av förhöjt tryck i hjärnan.

Patienten hade i flera år haft besvär med nackvärk och fått hjälp av sjukgymnast.

Men efter fem dagars intensiv nack- och huvudvärk, som kom i perioder, sökte patienten nu hjälp via sin hälsocentral. Besvären bedömdes där bero på muskulär spänning.

Samma kväll förvärrades tillståndet, patienten blev yr, hade intensiv nackvärk, kräktes och hade också känt domningar i två fingrar. Patienten sökte sig till akutmottagningen på Östersunds sjukhus där en ortopedläkare stod för undersökningen.

Men eftersom patienten blivit allmänpåverkad och haft krampliknande anfall kontaktades även medicinjouren som efter undersökning uteslöt hjärnhinneinflammation och blödning på grund av brustet blodkärl som ansamlas under den mellersta hjärnhinnan.

Huvudvärken bedömdes komma från nacken. Det krampliknande tillståndet beskrevs som oklart men att det sannolikt hade orsakats av "smärtgenombrott eller läkemedelsbiverkan".

På morgonsidan fick patienten därför åka hem.

På kvällen fick patienten plötslig andnöd och förlorade medvetandet. Ambulans tillkallades, hjärt- och lungräddning påbörjades och patienten transporterades till Östersunds sjukhus.

Där lades patienten på intensivvårdsavdelningen men avled kommande dag på grund av förhöjt tryck i hjärnan.

Händelsen är anmäld till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och de slår fast att detta är en mycket ovanlig diagnos som inte är lätt att ha i åtanke. Dessutom saknas det rutiner för bedömning av huvudvärk på sjukhuset.

Observationsplatserna var stängda på akutmottagningen under semestertiden då detta inträffade. IVO säger också att patientens tidigare nackvärk kan ha styrt bedömningarna både på hälsocentralen och på akutmottagningen till i första hand en ortopedisk åkomma. "Risken är att "fastna" och inte se helheten".

Men IVO säger även att åtgärder är vidtagna varför de bedömer att sjukhuset vidtagit de åtgärder som krävs för att uppnå hög patientsäkerhet.