Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patient dog när läkarna hade planeringsdag

Vid flera tillfällen sökte en kvinna från östra Jämtland vårdhjälp hos Östersunds sjukhus men blev hemskickad utan att fått träffa specialist.

Några veckor senare avled hon.

I september 2012 skickades en patient med strokesymptom hem från akuten i Östersund utan att hon fått träffa en neurolog. Samtliga neurologer var upptagna med en planeringsdag.

Två dagar senare kom kvinnan in igen. Mungipan hängde och hela högra sidan var försvagad. Två klassiska symptom på stroke men kvinnan skickades återigen hem.

Ytterligare ett par dagar senare återvände kvinnan. Den här gången kördes hon in med ambulans och var i dåligt skick. Den vårdansvarige läkaren rådgjorde med en neurolog i Umeå. Men kvinnans hälsa fortsatte att försämras.

Till slut fick hon flyttas över till universitetssjukhuset i Umeå men kvinnans hälsa fortsatte att försämras och efter drygt tre veckors vård avled hon.

Kvinnans anhöriga har anmält Östersunds och Umeås sjukhus till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

En ansvarig läkare ger kvinnans anhöriga rätt till viss del i en skriftlig kommentar till Ivo:

"Det finns fog för anmälarens kritik. Vi lyckades aldrig ställa rätt diagnos. Det är olyckligt att patienten blivit hemskickad i september utan utredning eller bedömning av strokeöverläkare eller neurolog."

Verksamhetschefen på neurologavdelningen i Östersund Lena Olander och Lisbet Gibson som är centrumchef för medicinska specilialiteter kommenterar också händelsen.

"Det var oturligt att det inte fanns neurolog i tjänst vid det första vårdtillfället. Dock kontaktades patienten av neurolog dagen efter. Vid andra vårdtillfället var det helg, och då är ingen neurolog i tjänst vitket är praxis på landets länssjukhus", skriver de.

Ivo konstaterar visserligen att det saknades rätt sorts specialistläkare:

"IVO bedömer att neurologspecialist borde ha kontaktats vid de två fillfällena i september när patient kom in med akuta neurologiska symtom."

Men några konsekvenser för de två sjukhusen blir det inte.

"IVO avser inte att vidta några ytterligare åtgärder i ärendet. Ärendet ska därför avslutas", skriver Ivo.