Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Passiva sossar struntar i Norrland

Den politiska varbölden är på väg att spricka. SSU-ordföranden Jytte Guteland petade i förra veckan hål på en öm böld i det politiska etablissemanget.

Det förstelnade socialdemokratiska partiet måste i grunden vitaliseras och tillföras ny energi med yngre, modernare och fräschare representanter i ledande roller, säger hon. Mycket modigt av Jytte då ett så da nt agerande i ett politiskt parti traditionellt utlöser en fallucka för utsortering av obekväma personer. Är det partiledaren, partiprogrammet eller partiets inre kultur som är problemet?

Att vandra via Unga Örnar, SSU och andra politiska roller till en evig plats i riksdagen och partiledningen skapar en yrkesroll med dålig samhällsförankring. Personen blir passiv och faller in i ett förhållningssätt med bortslipade vitala och ifrågasättande tankar. Det är bäst att traska på i partiet så att pensionen blir säkrad.

Detta passiva förhållningssätt är särskilt tydligt hos de riksdagspersoner som representerar Norrland. Dessa personer borde samarbeta över partigränserna och föra ett oherrans väsen när det gäller orättvisan med den ekonomiska plundringen av Norrland, som sedan lång tid tillbaka pågår år ut och år in. De sitter dock tysta som musen för att inte hamna i intern onåd med tillhörande utsortering och förlorad födkrok.

Genom att begränsa antalet mandatperioder i riksdagen till högst två, så frigör man de tankar och den frustration som våra norrländska riksdagspersoner rimligen bär på. Då kan de agera fritt för sina väljares bästa och slipper vårda sin privatekonomi i en passiv politisk roll som knapptryckare. De är dessutom då välkomna tillbaka till verkligheten som vanliga arbetande samhällsmedborgare, utan att ses över axeln med det politikerförakt som tyvärr är rådande i dag och som de själva skapat med sitt agerande.

Politiska broilers är en dålig lösning oavsett vilket parti man representerar. För att kunna representera svenska folket i riksdagen bör personen i fråga ha varit förvärvsarbetande i minst fyra år. Då har man förhoppningsvis fått den verklighetsförankring som krävs för en givande arbetsinsats i riksdagen.

Socialdemokraterna har stor lokal makt i Norrland, men driver inte de avgörande frågorna för Norrlands överlevnad. Det gör dess värre inte de andra partierna heller.

Vårt förslag är: Arbeta tillsammans oavsett partifärg för en bra regionlösning för Norrland. Kräv folkomröstning om storlek och beskattningsrätt. Ett folkvalt parlament med egen beskatt - ningsrätt är räddningen och framtiden för Norrland.

Ta tag i problemet nu, inte när det är för sent och landsändan i stort sett ligger öde.

Tommy Lindh

Norrländska Samlingspartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel