Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Passiv allians

För några dagar sedan varnade forskare från FN:s klimatpanel återigen världens politiker att klimatförändringarna skulle få katastrofala konsekvenser med nya konflikter, katastrofer och klimatflyktingar som följd. Men på svenskt plan är det som att ingenting har hänt och alliansregeringen fortsätter att gå runt med huvudet i molnen och händerna i fickorna.

2014 var ett viktigt år. I år förväntade sig den gröna rörelsen att alliansen äntligen skulle presentera en proposition med skarpa förslag på hur Sverige ska stå utan nettoutsläpp av växthusgaser år 2050. En stor utredning hade genomförts och miljöministern hade lovat att denna skulle resultera i en omfattande proposition till riksdagen. Men när utredningen presenterades valde man att kasta den direkt i soptunnan. Den gröna rörelsen lämnades besviken och förvirrad, men kanske inte särskilt förvånad.

Våren fortsatte och vädret i Sverige blev allt varmare samtidigt som vi nås av nyheten att statliga Vattenfall äger två av Europas värsta kolkraftverk, att den svenska användningen av stenkol har ökat med 40 procent och att regeringen uppmuntrat denna utveckling med en avskaffad koldioxidskatt. Under denna tidsperiod står alliansen tyst.

Sen när den egna riksrevisionen kritiserar regeringen och menar att dess klimatpolitik inte är effektiv så öppnar regeringen äntligen munnen. För att säga att de ska tillsätta ytterligare en utredning.

Utredningen heter Klimatfärdplan 2050 och låter väldigt mycket som exakt samma utredning som tidigare tillsatts. Nu kommer vi få vänta ytterligare ett par år medan situationen för klimatet blir allt mer akut och det internationella förtroendet för Sverige som föregångsland sargas ytterligare.

Vår gemensamma miljö är vår tids absolut viktigaste fråga och agerar vi inte kommer inte bara framtida generationer utan även de som lever idag att betala priset. Redan nu dör flera miljoner varje år i förtid som en följd av utsläpp och redan idag lever många som klimatflyktingar.

Men alliansen börjar istället likna Kejsarens nya kläder allt mer. De klär upp sin politik i utredningar de tror kommer rädda sitt förtroende, men omvärlden ser dem allt mer som vad de är - nakna och för fega för att våga agera. I år är det valår och vi vill se en regering som kan mer än att tillsätta utredningar. Vi vill se en grön regering år 2014.

Lorentz Tovatt, språkrör Grön Ungdom

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel