Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Passionspel vart tionde år

Det har blivit inne att bege sig på pilgrimsfärd. Människor vandrar till Santiago de Compostela i Spanien, åker till Taize eller Lourdes i Frankrike eller tar sig till fots här i närområdet från Sankt Olofs hamn i Selånger till Nidaros. Man kan också åka till Passionsspelen i Oberammergau. Men då får man passa på för de uppförs bara vart tionde år!

Oberammergau ligger i Sydtyskland inte långt från Garmisch-Partenkirchen, känd vintersportort, och är ett litet samhälle  med cirka 5500 invånare. Passionsspelens historia går tillbaka ända till tiden för det Trettioåriga krigets dagar på 1600-talet.

Pesten härjade i krigets spår och i sin förtvivlan över dess framfart gav byns invånare ett heligt löfte att vart tionde år spela upp Jesu lidandes historia, veckan som förändrade världen.

Kanske hoppades man att på så sätt hindra pestens härjningar. Hur som helst: byn har hållit sitt löfte. I år för den 41:a gången. Stora förändringar har naturligtvis skett med de yttre förutsättningarna. Från ett litet bygdedrama har spelen vuxit till en miljonaffär. Mer än halva ortens befolkning är engagerad inte bara som skådespelare, korister och musiker. Man syr dräkter, kör bussar, bäddar sängar, lagar mat, bättrar på byggnader, tillverkar souvenirer (Oberammergau är känt för sina träsnidare).

Vilka är det då som åker hit? Ja, det är folk från hela Europa, men också från USA. På en säsong cirka 500.000 personer. I Skandinavien är det främst bussföretag från Sydsverige som satsar på Spelen. Själv åkte jag för tio år sedan med långresenären Ansgar. Det är inte fråga om någon håll-igång-charter. Varje resa har präst eller frikyrkopastor som ledare.

Eftersom själva vistelsen i Oberammergau endast omfattar ett dygn, har man tillfälle till utflykter i det vackra Tyrolen och även till Mainau.

Spelen pågår dagligen från mitten av maj till början av oktober med en sex (6) timmar lång föreställning. Ett uthållighetsprov också för publiken. Gott ”sittfläsk” plus stödstrumpor är att rekommendera. Dock har man lagt in en rejäl lunchpaus på nära tre timmar. Men det är inte någon svensk bricklunch som erbjuds. Nej, minsann, bordsservering på noga angivet ställe. Snabba bussar (avgiftsfria) går i skytteltrafik. Allt är oerhört välordnat.

Men föreställningen, då? Den spelas upp i en väldig teaterlokal med inte mindre än 16 ingångar och 4300 platser. Och jo, det är en mäktig upplevelse att tillsammans med alla dessa åhörare delta i Jesu lidandes historia. Den börjar förstås med det myllrande intåget i Jerusalem och sedan är vi med hos Marta och Maria i Betania. Jesus undervisar i Jerusalems tempel, instiftar nattvarden och samlar lärjungarna i Getsemane. Liksom i ”Jesus Christ Superstar” följer vi Jesus till korset på Golgata. Men dramat slutar inte där. Också påskdagens uppståndelse spelas upp i en mycket suggestiv scen. Historien interfolieras dessutom med scener ur Gamla testamentet.

Ja, nog var det en annorlunda och mycket påtaglig påskupplevelse!