Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Passagerare tvingas stå i sju mil

Enligt passagerare struntar KR Trafik helt i hur passagerarna har det sedan de förlorat upphandlingen.

Bussarna är för små och sittplatserna räcker inte till. På linjen Strömsund-Östersund tvingas passagerarna att stå i sju mil.
– KR Trafik struntar i oss passagerare sedan de förlorade Länstrafikens upphandling, säger en uppgiven arbetspendlare.
Ruth Ericsson på Länstrafiken meddelar att KR Trafik enligt avtalet måste upprätthålla en god kvalitet under hela avtalstiden:
– Vi har betalat för en viss kapacitet, säger hon. Använder man då ett mindre fordon så är man skyldig att sätta in kompletteringstrafik.

I juni blir det byte av bussentreprenör för Länstrafikens linjer. Även på andra linjer än ovan nämnda så klagar passagerarna över att den nuvarande entreprenören, KR Trafik, släppt greppet och låter trafiken flyta lite hur som helst nu på slutet. Bussarna repareras inte i samma utsträckning, stoppknappar fungerar inte, lösa räcken, dörrar som inte går att stänga. Ibland använder man bussar som är alldeles för små för den mängd passagerare som vanligtvis färdas den tiden.

I bussarna skyltas: "För din egen och andras säkerhet - Använd bältet". En av pendlarna som åker varje dag mellan Strömsund och Östersund berättar att folk får stå i bussen två till tre gånger i veckan. Om onsdagen fick sex av pendlarna från Hammerdal stå hela vägen till Östersund, sju mil, likaså alla som klev på senare, trots att inga överraskande persongrupper åkte med bussen:

– Nej, det var ungefär samma vanliga gäng, men bussen var mycket mindre. Förr ringde man taxi om bussen var för liten. Men nu struntar KR i hur det går för passagerarna sedan de förlorade upphandlingen.

Trafikplanerare Ruth Ericsson på Länstrafiken säger att hon genast ska kontakta KR Trafik och få rättelse på problemen:

– I avtalet har vi bestämt vilken fordonsstorlek som ska användas på varje linje. Entreprenören är skyldig att ansvara för den kapaciteten upprätthålls. Skulle det ändå vara för trångt i bussen så kan det accepteras vid enstaka tillfällen, men om det upprepas måste man sätta in större fordon. Vi har uppgift om att 56 personer åkte turen i måndags, och 60 i tisdags.

Susanne Paulsson som är trafikplaneringschef på KR Trafik säger att så här får det naturligtvis inte vara, men hänvisar till Britt Berg som är chef för den dagliga driften i Jämtland. Britt Berg vill emellertid inte alls svara på frågor, varken angående klagomål från bussresenärer eller överfulla bussar:

– Jag uttalar mig inte om någonting i pressen, säger hon.

En stund senare får dock Länstidningen motta telefonsamtal och sedan e-post från KR Trafik genom personalchef Jenny Edström. Hon anger där att bussen som skulle gå från Strömsund hade gått sönder kvällen innan. Därför sattes en reservbuss in, med 36 platser i stället för normalt 54. Hon säger också att man hade förstärkning från Häggenås, varför platsbristen inte vållat några större problem.

Efter kontroll med passagerare kan vi notera att den senare uppgiften inte alls stämmer. Passagerarna har inte fått någon upplysning om att man skulle byta till annan buss i Häggenås.