Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pass på för Hollande

Annons

I Sverige är Europa en kartbild i Anders Borgs väderprognoser. Debatten om den europeiska gemenskapens framtid är märkvärdigt frånvarande. Annat är det i Frankrike.

”Min verkliga motståndare har varken något namn, något ansikte eller något parti och är ingen kandidat. Min verkliga motståndare är finansvärlden!” Med de orden drog François Hollande igång sin presidentvalskampanj tidigare i år. Som svensk är det nästan omtumlande att höra socialistledaren elda massorna från talarstolen med frågan om … europakten.

Men så är också Frankrike ett koncentrat av den nya europeiska erfarenheten: massarbetslöshet, svag tillväxt, låg produktivitet, sociala spänningar, populism, nationalism, fascism, våld, brinnande bildäck. En skadad demokrati, som i fallet Frankrike riskerar att avtäckas i ett rekordlågt valdeltagande i morgon söndag. Sådant brukar slå hårdast mot vänstern. Men trots att Nicolas Sarkozy närmat sig bakifrån, är det alltjämt François Hollande som tippas stå som segrare efter den andra valomgången 6 maj.

En socialdemokrat i Elyséepalatset är dock ingen given lösning på Frankrikes predikament. Landet har till exempel inte haft en statsbudget i balans på 30 år och i vassen lurar fortfarande eurokrisen. Likväl slår Hollande an en ton som ger eko långt utanför den femte republikens gränser. I hans valmanifest ryms skatt på finansiella transaktioner, separering av normal bankverksamhet och investmentbanking, skattehöjningar för de rika – på flera punkter ett kraftfullt korrektiv till det som hittills har varit krispolitikens förhärskande linje: vinsterna privatiseras medan förlusterna dras från det allmänna; när det första stålbadet är avklarat tappas nästa badkar upp.

På andra håll, inklusive den svenska socialdemokratin, hörs Hollandes agitation bara som lågmält korridorsnack.

Förhoppningarna är stora: Kan Hollande lyfta socialdemokratins europeiska blick, flytta in vänsterns systemkritik i de stora toppmötenas spegelsalar? I Europaparlamentet finns opposition och systemkritik. Men i Sverige kommer vi inte närmare Europas utmaningar än i Anders Borgs väderprognoser. Precis som att det som händer i Amsterdam, Aten och Paris förorter inte angår oss så länge ovädren stannar på kontinenten.