Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Påskhelgens många gräsbränder

Påskhelgens varma dagar med blåst har varit gynnsamma för gräsbränder. Och illvilliga medborgare.

Lediga dagar när snön dragit sig tillbaka har lockat många påskfirare att elda upp gammalt bråte och fjolårets gräs. Eftersom dagarna varit varma och marken relativt torr har detta i många fall lett till okontrollerade gräsbränder där räddningstjänsten fått rycka ut.

Långfredagen innebar en skogsbrand i Lien i Ragunda kommun och en gräsbrand i Huså i Åre kommun. Den sistnämnda ledde till att två byggnader brann ner till grunden. Räddningstjänsten kunde inte stoppa dessa från att slukas av elden.

Under påskaftonen uppstod gräsbränder i Skiftesgrind i Bergs kommun. Bräcke kommun fick sin del av kakan i Värla, Svedje och i närheten av Fisksjön. Den sistnämnda visade sig ha eldhärjat ett område på cirka 200 kvadratmeter.

Påskdagen var inget undantag med bland annat en skogsbrand i Sunnanå i Härjedalen. Gräsbränder uppstod i Hoverberg i Bergs kommun och på Frösö camping brann det i några stockar. I Undersåker i Åres kommun hade en gräsbrand attackerat fasaden av ett hus och räddningstjänsten fick agera för att få branden under kontroll.

Så kom annandag påsk där det under dagen ramlade in ett femtontal larmrapporter om bränder i skog och gräs till räddningstjänsten.

Åre kommun drabbades av gräsbränder i Undersåker, Mo, Järpen, Hålland och Ängarna. Ragunda kommun drabbades i Gevåg, Bergs kommun i Dalåsen, Krokoms kommun i Alsen och Bräckes kommun utanför Coop och Systembolaget i själva Bräcke.

Vid femtiden kom larm om den första branden i Bräcke. Förutom räddningstjänst blev även polisen kontaktad då ett vittne menade sig ha sett en man tända eld på gräset. Polisen konfronterade en man i 30-årsåldern som misstänks för allmänfarlig vårdslöshet och brott mot knivlagen då han bar kniv på allmän plats. Denna togs i beslag och mannen gick fri. En timme senare började det brinna utanför Systembolaget. Polisen samtalade med samme man som erkände att han startat båda bränderna. Därefter lät han sig frivilligt köras till psykiatrin på Östersunds sjukhus.

I Dalåsen hade närapå en hel åker drabbats av den eld som spred sig och räddningsledare Gunnar Nylander uppskattade en yta på 60 000 kvadratmeter.

– Larmet kom vid halv ett och en timme senare hade vi kontroll och kunde eftersläcka, säger han.

– När det är torrt ute och man är ledig vill man väl göra fint och elda upp gammalt skräp.

Räddningstjänsten uppmanar till försiktighet när man ska elda sitt gamla gräs och annat skräp. När det nu kommer att vara torrt och varmt kan elden snabbt sprida sig och bli okontrollerbar.