Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Påskhandeln ligger risigt till

Vintern har varit snöfattig och påsken är sen. Detta kan få konsekvenser för länets matvaruhandlare.

Påsken kommer sent i år, tre veckor senare än förra året då den inföll vecka 13. Mängden snö har som bekant inte direkt varit något att skryta om. De här två faktorerna kan få konsekvenser för länets matvaruhandlare, som i regel har några av årets bästa dagar under påskveckan.

Vid den här tiden förra året var länet täckt av snö, med tio centimeter som minst på de sämre platserna. Siffror från SMHI visar att i år är stora ytor i länet fria från snö, precis när handlarna rustar för mathandlande skidturister från söder.

Linda Wasell är pressavsvarig på Skistar AB.

– Bokningsläget är bra för första påskveckan, där de boenden Skistar förmedlar i Åre är bäst med närmare 90 % beläggning, säger Linda.

Per Bergman är butikschef på Ica i Trångsviken.

– Påsken är den bästa handeln med turister och folk som kommer hem, det är större än jul, säger Per.

– Kanske håller sig turisterna hemma nu när det inte snöar. Det går inte att förbereda sig för något sådant, det är bara att hoppas på det bästa.

Försäljningen inför, under och efter påsken var generellt mycket stark för matvaruhandeln i de svenska fjällen förra året. Många slog rekord, bland annat Icabutiken i Hallen som man kan passera för att komma till skidorterna Åre eller Bydalen.

– Här hade vi rekord i påskhandel förra året, vilket vi inte kommer att matcha i år, säger Icahandlaren Toni Gullfors.

– Faran är att turisterna börjar titta på annat att göra, som att ta fram båten eller liknande i stället för att åka till fjällen.

Hittills har de haft samma utveckling som i fjol när det gäller försäljning. Trots detta har kundantalet varit mindre, och inte minst de som gör små köp i form av godis till bilresan vilket kan antas vara just turister.

Trots den sena påsken är det alltid vissa kunder som återkommer varje år, nämligen de som äger stugor i till exempel Bydalen. Strökunderna däremot kan variera i antal.

I en by som Hallen, menar Toni, behöver inte en dålig påskhandel vara avgörande för hur ekonomin det ser ut i slutänden.

– Här är inte säsongerna så extrema som i till exempel Åre, här finns ju även fisketurism och en dålig vinter och sen påsk drabbar oss därför inte så hårt, säger han.

Till Hallen har stockholmsborna Karin och Tony Ruster kommit för att spendera sin påskhelg, de äger en stuga i byn.

– Viktigt med påskmaten är att den är festlig och inspirerande, säger Karin.

– På den här butiken är det bra service, säger Tony som har sina rötter i byn.

Skärtorsdagen är årets i regel bästa dag för Icahandlaren Toni Gullfors, ifall vintern och det sena datumet påverkar detta återstår att se.